0

yanlış yazılan tarih 1927 ya taa 1924 de liberalizm doğrultusunda türkiye iş bankası kurulurken üç yıl sonrasında nasıl liberalizm yokmuş anlam veremedim. birinci tbmm döneminde gerçekleşen 1923 izmir iktisat kongresi devletin ekonomik politikasını belirlemek üzere yapılan bir toplantıdır. bu kongrenin kararları misak-ı iktisadi adını almıştır. milli ekonomiyi kurma amaçlı yapılan kongrede aynı anda lozan görüşmeleri ile eş zamanlı olduğu için milli ekonomi düşüncesini benimser. bu doğrultuda kararlar milliyetçilik ilkesi üzeredir. bunun için özel sektörü ön planda tutmak istemeleri liberalizm anlayışını benimsediklerini gösterir. milli ekonomiyi kurmak için ham maddesi ülke içinde üretilen sanayi kurulmalıdır. özel yatırımcılara kredi vermek için devlet bankaları kurulmalı, aşar vergisi kaldırılmalı, yabancıların tekellerinden kaçınılmalıdır. işçi çalışma koşullarında iyileştirme çalışmaları yapılmalı, vergi sisteminde yenilikler ve yeraltı zenginlikleri ve madenler tespit edilip islenmelidir. demiryollarının yapımı hükümete bağlanmalıdır. özellikle dikkat çekmek istediğim misak-ı iktisadi kararı yeni türk devleti liberal ekonomi izlemelidir maddesidir. bu doğrultuda bir yıl sonra türkiye iş bankası kuruldu. maksadı özel sektöre ve yatırımcılara kredi vermek, ticareti geliştirmek adına yapılan ilk özel bankadır. iki yıl sonra da teşviki sanayi kanunu ile yatırımcılara ekonmik kolaylıklar sağlandı. fakat yine de özel sektörde başarı yakalanamadı. fakat halkta yeterli birikim olmadığı (osmanlı döneminde uzun süren savaşlar, ağır vergiler, kapitülasyonlar sebebi ile), dünya ekonomik buhranından türkiye'nin etkilenmesi , özellikle çanakkale savaşı sonrası halkta genç kesim azlığı, teknolojik imkan ve girişimci ruh eksikliği özel sektör yani liberalizmde başarısızlık getirdi. devlet doğrudan ekonomi mücadelesine girdi ve liberalizmde başarısız olunacağı anlaşılmasıyla resmi devletçilik politikasına geçildi. yokmuş tabi o yıllarda liberalizm ne gezer değil mi.

0

1923 izmir iktisat kongresi'nde liberalizmin etkileri nelerdir? sorunun doğrusu bu olacak.
yanlış yazılan bir soruyu düzelttiğim halde ilk haliyle kalmış tuhaf bir şey çıkmış ortaya. yalnız yanlış yazıldığı çok belli verilen cevap ondan da saçma olmuş bu yüzden.

0

soru çak yanlış ve saçma.iktisat komiseri nedir yav.ikincisi 1927 yılından bahsediyorsun liberalizm mi var o tarihlerde?veya en azından öyle bir tabir yok.