0

bir de mutlaka konusuna uygun iyi seçilmiş bir başlık gereklidir ki başlıklar kompozisyonlarda çok önemlidir. çünkü ilk etaptaki etki onunla elde edilir. ne abartılı ne eksik tam anlamıyla ne anlatmak istediğinizi kısaca anlatan kelimeler öbeği olmalıdır.

0

kompozisyon hazırlarken giriş gelişme sonuç bölümlerine bunların orantılı olmasına gerektiği gibi yazılmasına girişin giriş gibi gelişme ve sonucun keza böyle estetik olmasına dikkat edilmelidir. bunun için de konu kafada önce iyi toparlanmalı verilecek bazı veriler varsa [ sadece makalelerde değil kompozisyonlarda da olabilir ] belirlenmelidir ki yazıyı işlerken ortaya çıksın . sonrasında imla kurallarına son derecede dikkat edilip mutlaka doğruluğuna kanaat getirilmeli bu konuda bilinmeyen detaylar varsa araştırılmalıdır. araştırmaktan çekinmemelidir. iyi seçilmiş kelimelerle iyi kurgulanmış bir konu ve imla kurallarına uyularak hazırlanmış kompozisyon olmuş demektir.

kompozisyonlarda konuya göre betimlemelerde bulunmak gereken yerlerde bundan kaçınılmamalıdır. gerektiği yerde yapılacak betimlemeler kompozisyonu tamamlayan süsleri gibidir.

0

mutlaka başlık yazılmalıdır. başlık sayfanın ortasında bulunmalıdır. giriş bölümünde konuyla ilgili bir başlangıç yapılır bu bölümü okuyan kişi nelerden bahsedeceğini anlamalıdır. giriş bölümünde ayrıntılar ve yer verilmez. giriş bölümü tek cümleden oluşma malı, bir paragraftan olmalıdır. bir paragrafın gelişme bölümünde ise yavaştan konuya girilir. örnekler verilir. başka fikirlerle desteklenebilir. 3 ve son paragrafımız olan sonuç bölümünde ise konu bir sonuca bağlanır özet olarak açıklanır ayrıntıya girilmez. kompozisyon yazarken kısa kısa cümleler yazılmalıdır,uzun cümlelerden kaçınılmalıdır. anlatım bozukluğu yapamamaya dikkat edilir. kelime tekrarından kaçınılmalıdır. argo kelimeler kullanılmamalıdır. gerek imla kurallarına, gerekse noktalama işaretlerine dikkat edilmelidir. kağıt düzenine uyumalı. kağıdın sağ tarafında da sol tarafında da eşit aralıklar bulunmalıdır. yazıya özen verilmelidir. kendi düşüncelerine yer verilmelidir.konu dışına olabildiğince çıkarılmamalıdır. etrafındaki insanlardan yardım alınabilir. kompozisyon yazma bana göre bir beceri işidir.

0

kompozisyon denince akla ilk gelen giris gelişme ve sonuçtur bunlara dikkat etmek ilk kuraldır

0

giriş gelişme ve sonuca uygun olarak yazılmalıdır

0

giriş , gelişme ,sonuç bölümüne dikkat edilmeli. noktalama işaretleri ve yazım kurallarına da dikkat edilmeli .