0

iki irmak arasindaki bolge orta doğuda dicle ve fırat nehirleri arasinda kalan bolge. mezopotamya gunumuzde irak kuzeydoğu suriye guney doğu anadolu bolgesi ve guney batı iran topraklarından oluşmaktadır. uygarliklari;
1-sumerler :mezopotamya uygarlıklarının doğmasina önculuk etmiştir
2-adaklar
3-babiller
4-asurlular
5-elamlılar

0

mezapotamya kelime olarak iki nehir arasındaki ülke anlamına gelmektedir. mezopotamya coğrafi olarak. anadolu nun güneydoğusundan basra kürfezine kadar uzanan fırat ve dicle nehirleri arasında kalan bölgedir. mezopotamya yukarı ve aşağı olamak üzere iki ayrı bölüme ayrılmıştır. bu ayrımda kullanılan nehirlerin akış yünü esas alınmıştır. mezopotama tarih boyunca sürekli istilaya uğramıştır. bu durum mezopotamya ya kültürel bir zenginlik katmıştır. mezopotamya'nın tarih bıçoyunca istilya uğramasında verimli topraklara sahip olması iklim koşuullarının yaşamaya uygun olması güç ve ticaret yollarının üzerinde bulunması etkili olmuştur.
mezopotamya'dan günümüze fazla eser kalmamıştır. bunun nedeni bölgenin sürekli istilaya uğraması ve bölgede taşın az olmasından dolayı eserlerin daha çok kerpiçten olmasıdır.
mezopotamya'da ilk çağlarda sümer, akd, elam,babil ve asur devletleri kurulmuştur.

0

bir medeniyetin ortaya çıktığı yerdir.)))

0

dünya üzerinde ki medeniyetlerin ortaya çıktığı bölgedir mezopotamya