0

anadolu topraklari asya avrupa arasındaki jeopolitik konumu elverişli iklimi tarim hayvancilik olanaklarinin cok olmasi ve ticaret yollari uzerinde bulunması nedeni ile cok sayıda uygarliga besiklik etmiştir en onemli merkezi truva alişar çatalhöyük ve alacahöyuk tur.
hellenistik donemden itibaren anadolu anatolia ve küçük asya adlarını taşımaktadır bugun turkiye adıyla özdeşleşmiştir. mezopotamya ve mısır kültürünün anadolu yarımadası na taşınmasıyla anadolu uygarlığı oluşmuştür.
anadolu uygarlikları:
hıtitler
firigyalılar
lidyalılar
iyonlar
urartular

1

anadolu uygarlıkları,
-hititler= başkenti hattuşaş'tır. kızılırmak çevresinde yaşamışlardır. ülkeleri krallar tarafından yönetilirdi. topraklarını genişletmek için mısırlılarla savaşmışlar ve kazanmışlardır. bu zaferin ardından da tarihteki ilk yazılı anlaşma olan kadeş antlaşması yapılmıştır.
-frigler= başkenti gordion'dur. sakarya nehri kıyısında yaşamışlardır. ülke kral tarafından yönetilirdi. en ünlü kralları midas'tır. çok tanrılı dinlere inanırlardı.
-lidyalılar= ege bölgesinde menderes ve gediz nehri civarında yerleşmişlerdir. başkentleri manisa yakınlarındaki sard'dır. ticaretin gelişmesi için sard'dan bağdat/irak'a o zamanki ismiyle ninova'ya kral yolu yapmışlardır. paralı askerlerden oluşan ordular kurmuşlardır.
-urartular= başkentleri tuşba'dır. van gölü civarında yerleşmişlerdir. tarım yapabilmek için su kanalları yapmışlardır. maden oymacılığında gelişmişlerdir.
-iyonlar= ege denizi çevresinde yaşamışlardır. şehir devletleri şeklinde yaşadıklarından bilinen bir başkentleri yoktur. yunan şehir devletlerine polis denilirdi. bunların içinde en bilinenleri efes, foça ve milet'tir. deniz ticareti sayesinde zenginleşmişlerdir ve lidyalılardan öğrendikleri parayı kullanmışlardır. felsefe de, diojen, matematikte pisagor ve talesi tıp da ise hipokrat gibi bilim insanları bu zamanda ortaya çıkmıştır. çok tanrılı dinlere inanırlardı.