0

deprem sel heyelan hortum tsunami yangın kasırga fırtına erozyon gibi olaylar doğal afettir.

0

deprem, sel, heyelan, kasırga, fırtına, erezyon gibi felaketler doğal felaketleri.

0

doğal afetler önceden bilinemez ve engellenemez. bunlar deprem, seller, heyelan, çığ, hortum, tusunamiler dir. yeri ve zamanı da belli değildir. bir hafta önce hortum antalya'nın ilçelerini vurdu can ve mal kaybına sebep oldu.

1

heyelan
deprem
kasırga
fırtına
yangın

1

dogal afetler sunlardir . 1 heyelan en fazla karadeniz bolgesinde gorulur. 2 deprem aktif fay hatlarinin gectigi yerlerde olma olasiligi yüksektir turkiyenin büyük bir cogunlugunda görülür. tusunami okayanus olmadigi icin ulkemizde görülmez. 4 tayfun 5 kasırga vb.

0

doğal felaketler bizim elimizde olmadan doğa şartlarında oluşan felaketlerdir.bunların başında deprem gelir.hortum olayları,sel baskınları,toprak kayması,çığ düşmesi,yangınların bir kısmı. yıldırımlar,yanardağ patlaması gibi felaketler doğal felaketlerdir.bunların çoğu önlenemez.çevreye insanlara çok zarar verir.

0

deprem: deprem yerkabugu icindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayıdır.
heyelan : heyelan ya da toprak kaymasi, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden olusan bir yamacın yercekimi eğim su ve benzeri diger kuvvetlerin etkisiyle asagi ve disa dogru hareketidir.
yanardağ patlamaları: yanardag ya da volkan magmanın, yeryuvarlaginin yüzeyinden dısarı püskürerek cıkıtıgı cografi yer sekilleridir
sel: sel, bir bölgede toprağı belirli bir süre için tamamen veya kısmen su altında bırakan ani büyük ve düzensiz su akıntılarına verilen isimdir.
çığ: çığ farklı nedenlerden dolayı dağdan asağıya dogru kayan büyük kar kutleleridir. bol kar yagisi oldugunda taze kar tabakasının alttaki eski tabakayla iyi kaynaşmaması sonucu rüzgarın kaldırdıgı büyük bir kar kitlesinin asagi inerek alttaki kar tabakasi üzerinde kaymasi sonucu ve bir hayvan veya kayakcinin oynak kar tabakasnın cigneyerek harekete gecirmesi sonucu cig olusur
fırtına: hızlı esen rüzgar kendi kuvvetinin yanında çevresini de etkiler.
kuraklik : bir bölgede nem miktarinin gecici dengesizliginin kaynaklanan su kıtlığı olarak tanımlanabilen kuraklik, doğal bir iklim olayıdır ve herhangi bir zamanda ve yerde meydanan gelebilir.
orman yangini : orman yangını, doğal yada insani sebeplerden ortaya cıkan ormanların kısmen veya tamamen yanmasıdır. yıldırım düşmesi, yanardag patlamasi ve yüksek sıcaklık gibi doğal sebeplerle çıkan yangınlar ve sigara, tarımsal ürünler güneşin atılan plastikleri yakması gibi sebeplerle ortaya çıkan afetlerdir.
hortum : hortum,kümulus bulutları ile bağlantılı olarak silindir şeklinde dönerek gezen bir rüzgar türüdür