0

adli yargı mahkemelerinin duruşma salonlarında bulunan kişiler ceza mahkemesi ya da hukuk mahkemesi olmasına göre ya da mahkemenin türüne göre değişir.

ceza mahkemelerindeyseniz, özellikle ağır ceza mahkemesindeyseniz üç hakimden oluşan bir heyet vardır öncelikle. bir başkan ve iki üyeden oluşan bu heyet yargılamayı yürütür ve oy çokluğuyla karar verir. bu heyetin dışında iddia makamı olan savcı da duruşmalarda bulunur. yazı işlerinden başkana yardımcı olan bir katip bulunur. bu katip duruşmalardaki gelişmeleri tutanağa geçirir. heyetin bir diğer yardımcısı da mübaşirlerdir. her mahkemede bir mübaşir bulunur ve duruşmanın düzeninin sağlanmasında katkı sağlar. duruşmalarda bir sanık vardır elbette. sanıklar duruşmalardan vareste tutulabilir. ama vareste tutulmamışlarsa katılmak zorundadırlar. bazı suçlarda sanığın avukatının bulunması zorunludur. bu durumda kendisi avukat tutmadıysa devlet tarafından bir avukat görevlendirilir. son olarak müşteki ya da katılan varsa duruşmalara katılabilirler. bunlar dışında ihtiyaca göre tercüman, psikolog, tanık sıfatıyla da katılanlar olabilir. genel olarak duruşmalar herkese açıktır ve seyircilerin de izlemesi mümkündür.

asliye ceza mahkemelerinde de aynı görevliler bulunur. sadece bu mahkemeler tek hakimlidir ve savcı duruşmalara katılmaz.

hukuk mahkemelerinde ilk derece mahkemelerinden ticaret mahkemeleri heyet halinde çalışır, diğer mahkemeler tek hakimlidir. savcı bulunmaz elbette ki. sanık ve müşteki yerine davalı ve davacı olmak üzere iki taraf vardır. taraflar ve avukatları duruşmalara katılır. yine mübaşir ve katipler mahkemeye eşlik ederler. genellikle seyirciler de bulunur.

0

savcı,polis,jandarma,avukat gibi mahkemeler bakar

0

mahkeme başkanı ve diğer hakimler, savcı, katip, mübasir bulunur. kapıda da jandarma ve polisler hazır bekler.

0

hakim,savcı,avukat, polis,jandarma...

0

mahkeme salonlarında, hakim, avukat, katip, mübaşir bulunmaktadır.

0

hakim
savci
avukat
sanik
tanik

0

avukat, hakim, katip, mübaşir olur.

0

savcı hakim heyet polis jandarma katip gibi görevliler bulunur