0

üniversite sınavı kesinlikle kaldırılmalıdır. neden? çünkü sorular daha çok ezbere dayalı ve yetenek-kabiliyet ölçme yerine ezber-hafıza mantığıyla sorular soruluyor. benim mesela 2 ana dilim var. bir tanesi rusça ve ben bu dili ileri seviye konuşabiliyorum. bir çok çevirmenden daha etkili ve daha doğru çevirebiliyorum. bu sınava girmem için benim üniversite sınavında ingilizce çözmem gerekiyor. bu açıkçası bir saçmalıktır. örneğin bazı avrupa ülkelerinde insanlar sınavsız bir şekilde üniversite okuyabiliyor. okumak isteyenler derslerine çalışıp geçiyor. diğer kesim ise üniversite hayatında 2 sene üst üste kaldı mı bir daha hiç bir üniversite onu kabul etmiyor. böylece iş yapan ve yapmayan kesim ayıklanıyor. türkiye'de ki üniversite sistemi daha çok ülke içi şehirlerin paralarının yine ülke içinde kalmasını sağlıyor. yani şehirler birbirini besliyor.

0

bana kalırsa sadece üniversite sınavı değil tüm sınavlar kalkmalı. çünkü çocuklarda sınav stresleri oluyor. bunlar da büyük sorun gerçekten. tabi bu devirde sınav olmazsa olur mu hiç? aslında eskisi gibi olmalı. hiç sınav olmayacak ve öğrenciler yeteneklerine göre veya ders ortalamalarına göre alınmalı. ama sınav olmamalı. bu sınav stresinden dolayı intihar eden gençler olmuştu. bunları da göze almak lazım. hele ki bu sınav üniversite sınavı ise o zaman iş daha da zor, stres zaten tavan yapmış. en kolayı sınav diye bir şey olmayacak, kalkacak.

0

tabiki kalkmalıdır. böyle üniversite sınavı mı olur, hangi ülkede böyle saçma sınav sistemi uyguluyor ki, bizimkiler tutturmuş bir sınav ona göre alım yapıyorlar. bence bunu yerine daha çok insanın duygu düşüncelerine yönelik, vicdani sorumluluklarını anlayacak uygulamalar yapılmalıdır. sonuçta her insan her mesleği yapamaz. sırf sınavda başrılı oldu diye işe alınmaz. zaten bu yüzden eğitim sistemimiz bu şekilde kötüye doğru ilerliyor. eğer daha düzgün sınavlar yapılsaydı böyle olmazdı. zaten sınav diye canımızı alacaklar neredeyse, ve bu sınav sistemi çokta doğru işleyen bir sistem değil. mülakatta zaten istediklerini geçirip istemediklerini bırakıyorlar. istersen yüksek al yinede alınmama durumun var yani sen o kadar çalış didin gününü gününe kat gözlerini kör et ama mülakatta gözünün yaşına bakmasınlar.