1

şeftali reçeli yapmak için gerekli olan malzemeler 4 tane büyük boy şeftali ve 3 su bardağı kadar toz şeker ile en son katmak için yarım limonun suyu gerekmektedir.
şeftalileri yıkadıktan sonra ince bir şekilde kabuklarını soyuyoruz. şeftalileri soyduktan sonra, önce bir şekilde küp küp doğruyoruz çünkü şeftali zaten yapısı bakımından yumuşak bir meyve olduğu için reçeli yapılırken zaten boyut olarak küçülmeye meyilli bir meyvedir. o yüzden kaynama aşamasında şeftalilerin eriyip yok olmaması için çok küçük boyutlarda kesmemeye özen göstermeliyiz. bütün şeftalileri doğradıktan sonra üzerine toz şekeri serperek iki saat kadar şeftalilerin kendi suyunu salması için tencerenin ağzını kapatarak bekletiyoruz.şeftaliler güzelce suyunuz aldıktan sonra ocağın altını yakarak kısık ateşte ve ara sıra tahta bir kaşık yardımıyla özellikle karıştırarak kaynayana kadar pişiriyoruz. reçelim izin köpürmemesi için dilerseniz bir çay kaşığı kadar içerisine tereyağı ilave edebilirsiniz. ocakta bulunan reçel kaynadıktan ve yoğunlaştık dan sonra ocaktan almadan kısa bir süre önce içerisinde yarım limon suyunu da yavaş yavaş ilave ederek ve bu aşamada sürekli karıştırarak bir süre daha pişirmeye devam ediyoruz. birkaç dakika daha ocakta kaynayan reçelin altını kapatarak üzerine ince bir tülbent örterek selim bir yerde soğumaya bırakıyoruz. reçelimizi uzun süre bozulmadan dayanmasını istiyorsak kesinlikle kavanozlara ayırdıktan sonra güneş görmeyen bir yerde saklamanız gerekmektedir. ayrıca tat vermesi açısından pişirme aşamasında birkaç tane karanfil de içerisine atabilirsiniz gerçekten çok değişik bir arama ve tat veriyor şeftali reçeline. ayrıca dediğim gibi şeftalilerin erimemesi için hem iri bir şekilde doğrama lıyız hem de olabildiğince daha sert olan şeftalileri seçmeliyiz.aşırı derecede yumuşak olan şeftaliler kaynama aşamasında özellikle çok yumuşayarak eriyecek ve hoş bir görüntü oluşturmayacaktır. aycan reçelinin renginin koyu ve mat olmaması için çekirdeklerini çıkardıktan sonra kalan kırmızı renkteki dokuyu da düzgün bir şekilde temizlemeye özen göstermelisiniz.

1

şeftali reçeli yapımı için bir kilo şeftali, bir kilo toz şeker, biraz limon tuzu ve birazda tereyağ yeterli olacaktır. ilk önce şeftali kabuklarını soyuyoruz. şeftalileri küp küp şeklinde doğruyoruz. doğranan şeftalileri bir derin tencere içine alıyoruz. yalnız alırken hepsini değil tencerenin dibine bir kat şeftali üzerine şeker ilave ediyoruz, üstüne tekrar şeftali ve şeker ilave ediyoruz. bu işlemi şeftali ve şekerler bitene kadar devam ediyoruz. bu şekilde tam iki saat tencerede bekletiyoruz. bunu yapmamızın asıl nedeni şeftalinin suyunu salmasıdır. daha sonra yani iki saat sonra tencerenin altını kısık ateşle pişirmeye başlıyoruz. ve bir yandan tahta kaşık yardımı ile karıştırıyoruz. reçel köpürmemesi için tereyağını da karışıma ilave ediyoruz. on beş dakika daha pişiriyoruz. yavaş yavaş koyulaşmaya yüz tutan reçelimize limon tuzunu da ilave edip bir süre daha pişirip ocağın altını kapatıyoruz. pişen reçeli güneş görmeyen bir yerde muhafaza ediyoruz. sabahları ekmeğin üzerine sürerek afiyetle yiyiyoruz.

0

şeftali reçeli turşu mu ki kurulsun. nasıl yapılır denir ona. ya da yapılışı nasıl denir.