0

haydi hep beraber empati kuralım. bir manav dükkanınız var, ürünleri toptancıdan almak zorundasınız, doğrudan tarladan alamazsınız yasal olarak ve toptancıdan 4 tl den aldınız ürünü. bir kısmı çürüyecek, dükkan kirası, elektrik, eleman, nakliye türü masraflarla birlikte kâr oranını minimuma indirip 5 tl den satacaksınız ürünü, ama devlet size rakip çıktı ve size gelişi 4 tl olan ürünü devlet 2 tl’den satıyor, hem de dükkanınızdan 200 metre ileride sadece. orada millet saatlerce sıra bekliyor ve ona rağmen sıra beklemem diyip sizden alışveriş yapan sayılı birkaç kişi var... mallarınız elinizde kaldı, çürümeye başlıyor ve zarardasınız. elinizdeki malları maliyetine bile satamadınız...

yani demeye getirdiğim mesele tanzim satış değil, birkaç yıl önce getirilen hal yasası. üreticinin ürettiği şeyler doğrudan halka ulaşamıyor, illa hal’e girmeli bu yasa ile, sebebi de vergi gelirleri. bu yasa kalkmalı. bu yasa kalkarsa anca o zaman ürünler ucuzlar. tanzim satışa gerek kalmaz.

0

ülkenin bu durumlarda olması içime hiç sığmıyor, fakir giderek fakirleşti ve zengin de giderek daha da zenginleşti.anlayacağınız makasın ağzını giderek açtılar, artık daha kötü vahim şeyler yaşayacağımıza dair endişelerim var.tanzim satışlarını bir açıdan tasvip ediyorum, o da fakirlerin bütçesine uygun bir şekilde satış yapılması içime siniyor yine de bu noktada olmamız hoş değil hem de hiç hoş değil.bir meyve sebzenin etiket fiyatı olarak 7-8 lira görmek, hayretler içerisine düşmeme sebep olması çok tuhaf duygulara yöneltti en başından beri ve sonumuz nereye varacak bilmiyorum.

1

keşke bu durumlara düşmeseydik de, tarım ülkesi olan türkiye'nin sınavı bu olmasaydı. vallahi ben düştüğümüz duruma üzülüyorum. mis gibi toprağımız var. neden bol bol yetiştirmiyoruz. neden devlet tarıma önem vermiyor. dört mevsimi yaşayan bir ülkede devlet tarafından tanzim satışları beni üzüyor. ne olurdu pazarda da ucuz olsaydı herkes istediği kadar ve sıra beklemeden alsaydı.. eski günleri özlettiriyorlar. bence tarıma yönelip ülkemizi meyve sebze konusunda dışa bağımlılıktan kurtalmalıyız.