0

küresel ısınma başlıca atmosfere salınan gazlardan neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir. günümüzde iklimbilimciler (klimatolog) küresel ısınma konusunda hemfikirdirler.
küresel iklim değişikliği insani endüstriyel, tarımsal ve enerji tüketimi gibi faaliyetlerinin sonucu olarak atmosferdeki miktarı ve yoğunluğu artan sera gazlarının neden olduğu küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişiklikleridir. bu iklim değişiklikleri kuraklık, çölleşme, yağışlardaki dengesizlik ve sapmalar, su baskınları, tayfun, fırtına, hortum vb. meteorolojik olaylarda artışlar gibi belirtilerle kendini gösterir.
küresel iklim değişikliğinin temel nedenleri; nüfus artışı ve buna bağlı enerji tüketimi, toprak kullanımı, uluslararası ticaret ve ulaşım gibi diğer insan aktivitelerindeki artış ile sanayinin gelişmesidir. iklim değişikliğinin asıl nedeni küresel ısınmadır. bunun sebebi ise atmosferdeki sera gazlarının artmasıdır. sera gazı emisyonlarının insan faaliyetleri ile arttığı bilinmektedir.
küresel iklim değişikliği insan sağlığını koruma konusundaki çabalara engel oluşturmaktadır. iklim değişikliği insan yaşamı için giderek artan bir tehdit haline gelmiştir. küresel iklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan çok çeşitli sağlık sorunları ile gün geçtikçe daha sık karşılaşılmaya başlanmıştır.