0

kapıkulu piyadeleri, kara kuvvetlerinin en kalabalık sınıfıdır. osmanlı başkentini ve sarayını korumakla görevlidirler. bu ordu çandarlı kara halil paşa'nın desteğiyle birinci murat zamanında kurulduğu bilinmektedir. insan kaynağını devşirmelerden alan pençik uygulaması karamanlı bilgin molla rüstemi'in önerisiyle gerçekleşmiştir. sarayı ve başkenti korumakla görevlidirler. ulufe adı verilen maaş alırlardı. bu maaş 3 ayda bir verilirdi. evlenmeleri ya da başka bir işle uğraşmaları yasaktı. taht değişikliklerinde cülus adı verilen bahşiş alırlardı. kul sistemi.
yayalar:
acemioğlanlar ocağı: kapıkulu ordularına asker yetiştirmek amacıyla kurulmuş olan askeri birliktir. bu ocak birinci murat zamanında gelibolu'da kurulmuştur. fizik gücü yüksek olanlar askeri birliklere zekasıyla öne çıkanlar enderun'a gönderilmişlerdir. acemioğlanlar ocağından yeniçeri ocağına geçme eylemine "kapıya çıkma" ya da "bedergah" denilirdi. 1826'ya kadar varlıklarını sürdürmüşlerdir.
yeniçeriler: birinci murat zamanında edirne'de kurulmuş olan en etkili askeri sınıftır. istanbul'da çıksn yangınları söndürme görevi vardır. asayiş ve güvenlikten sorumludurlar. en büyük komutanları "yeniçeri ağası" dır. evlenmeleri ve başka bir işle uğraşmaları yasaktı. "ocak devlet içindir" bu anlayış vardı lakin zamanla " devlet ocan içindir." anlayışını benimsemişlerdir. ilinci mahmut 1826 yılında vakayi hayriyye adıyla yani hayırlı olay adıyla bu ocağı kaldırmıştır.
cebeciler: yeniçeri ocağına silah temin etmek amacıyla kurulmuş olan bir ocaktır. ayrıca silahların tamiriyle ve bakımıyla ilgilenmişlerdir.
lağımcılar: istihkam sınıfıdır. tünel kazarak ve fitil döşeyerek kale duvarlarının yıkılmasını sağlayarak askerlere kolaylık sağlamıştır.
humbaracılar: el bombası, top mermisi, havan topu yapan ve kullanan askeri birliktir. osmanlı da havan topunu fatih istanbul'un fethinde döşemiştir. fatih kurmuştur.
topçular: top dökmek ve top yapmakla meşgullerdi.
top arabacılar ocağı: yapılan topları taşımakla görevlendirilmişlerdir.
bostancılar: saray ve köşkleri koruyan birliktir.
altı bölük halkı:
1. sipahlar ve silahtarlar: savaş zamanında hükümdarın çadırının korumakla görevliydiler.
2. sağ ve sol ulufeciler: saltanat sancağını korumakla görevliydiler.
3. sağ ve sol garipler: ordu ve ağırlıklarını ayrıca hazineyi korumakla görevliydiler.