0

duraklama dönemi isyanları üç kısma ayrılmaktadır. bu isyanlar şunlardır:
- istanbul (merkez/yeniçeri) isyanları: istanbul'da doğrudan hükümdarı değiştirmeye yönelik isyanlardır. tecrübesiz padişahların başa geçmesi, valide sultanların yönetimde etkili olması, ulufelerin zamanında ödenmemesi, cülus bahşişi almak için yeniçerilerin sürekli padişah değiştirmek istemesi, merkezi otoritenin bozulması gibi sebeplerden dolayı bu isyanlar çıkmıştır. dördüncü mehmet zamanında çıkan isyanda yeniçeriler bazı devlet adamlarının kendilerine verilmesini istemiştir. bundan dolayı yaklaşık 30 devlet adamı çınar ağacına asılmıştır. bu olaya çınar vakası ya da vakay-ı vakvakiye de denir. dördüncü murat 9 yaşında tahta geçmiştir. annesş kösem sultan'ın etkisinde kalmıştır. dördüncü mehmet de 7 yaşında tahta geçmiş annesi turhan sutan'ın etkisinde kalmıştır.
- celali (anadolu) isyanları: kırsal kesimde köylü halk tarafından çıkarılan isyanların genel adıdır. ilk olarak tokat ilinde bozoklu celal tarafından çıkarılmıştır. daha sonra tüm köylü isyanlarına bu isim verilmiştir. osmanlı avusturya savaşından sonra topraklarını terk etmek zorunda kalan köylüler isyan etmiştir. artan vergi oranlarından dolayı halk eskisi gibi rahat ve huzurlu olamayıp isyan etmek zorunda kalmıştır. büyük bir göç yaşanmış buna ''büyük kaçgun'' adı verilmiştir. vergilerin arttırılması halkı zorlamıştır. mültezimlerin kanunlara aykırı davranarak halka kötü davranması bu fitili iyice ateşlendirmiştir. önemli celali isyanlarının adları ise şöyledir:
1. canbolatoğlu
2. tavil ahmet
3. deli hasan
4. kalenderoğlu
5. katırcıoğlu
6. gürcü nebi.
- eyalet isyanları: devlet otoritesinin bozulması ve zayıflamasıyla birlikte erdel, eflak, boğdan, halep, yemen gibi eyaletlerde isyan çıkmıştır.