0

osmanlı duraklama devri: sokullu mehmet paşa'nın ölümüyle başlayıp (1579), kalofça antlaşmasıyla (1699) sona eren dönemdir. duraklama dönemi özellikleri: devlet hala güçlü ve görkemliydi, en çok padişahın ve sadrazamın değiştiği dönemlerden biriydi. sonlara doğru gerilemeye doğru gidildiği anlaşılmıştı. duraklama dönemi padişahları: üçüncü mehmet, birinci ahmet, birinci mustafa, ikinci osman, birinci mustafa, dördüncü murat, ibrahim, dördüncü mehmet, ikinci süleyman, ikinci ahmet, ikinci mustafa'dır.
duraklamanın iç ve dış nedenleri vardır.
duraklamanın iç nedenleri:
-merkezi otoritenin bozulması
-kadınların yönetimde etkili olması
-gereksiz harcamalar
-padişahların deneyimsizliği
-padişahların küçük yaşta tahta geçmesi
-yeteneksiz devlet adamlarının başa geçmesi
-yeniçerilerin ocak devlet içindir anlayışını değiştirip devlet ocak içindir anlayışı yerleştirmesi
-gereksiz asker alımı
-vergilerin artması ve halka bu vergilerin ağır gelmesi
duraklamanın dış nedenleri:
-doğal sınırlara ulaşılması
-merkezi otoritenin bozulması
-kutsal ittifak
-ticari yolların yön değiştirmesi.
bu dönemde savaşılan devletler ve savaşlar: 1577-1590 osmanlı-iran savaşları,(ferhat paşa antlaşması ile doğuda en geniş sınırlara ulaşıldı.) 1603-1611 osmanlı-iran savaşları, 1617-1618 osmanlı-iran savaşları, 1622-1639 osmanlı-iran savaşları (1639 kasrı şirin antlaşması ile bugünkü türkiye-iran sınırı çizildi.) osmanlı-venedik savaşarı yapıldı, osmanlı-lehistan savaşları yapıldı. bu savaş sonunda buçaş antlaşmasıyla batıda en geniş topraklara ulaşılmıştır. osmanlı ile avusturya savaşları yapılmıştır. eğri, estergon, kanije gibi kaleler alınmıştır. ikinci viyana kuşatması yapıldı(1683). kutsal ittifak kuruldu. osmanlı devletine saldırıldıçü. karlofça antlaşması yapılmıştır. osmanlı devleti karlofça antlaşmasıyla ilk defa büyük çapta toprak kaybetmiştir, gerileme dönemi başlamıştır.
dönemin diğer gelişmeleri:
-1. ahmet zamanında ekber ve erşed sistemi getirilerek en olgun ve en yaşlı padişah tahta getirildi. sancak sistemi kaldırılınca deneyimsiz padişahlar başa geçti. birinci ahmet'in mahlası: bahti'dir.
-genç osman: başkenti anadolu'ya taşımak istemiştir, ilk kez saray dışından bir evlilik yapmşıtır, hotin seferi sırasında yeniçerilerin başına buyruk hareketleri yüzünden yeniçeri ocağını kaldırmayı düşünmüştür. yeniçeriler tarafından yedikule zindanlarında öldürülmüştür.
-dördüncü murat: yasakçı padişah diye geçer, gece dışarı çıkmayı yasakladı, içkiyi, tütünü yasakladı, kahvehaneleri kapattırdı, koçibey ve katip çelebi'ye raporlar yazdırdı. devletin durumu için bu raporlara göre devlet eski düzene geçerse daha iyi olacağı savuldu.
-dördüncü mehmet: avcı mehmet diye de geçer. yaşı oldukça küçüktür.
-duraklama devrinde yükselme devri yaşatan devir köprülüler devridir. köprülü mehmet paşa şartlar ileri sürerek başa geçen ilk sadrazamdır.
-tarhuncu ahmet paşa: ilk kez bütçe çalışması yapmıştır. saray masrafları kısıtlanmıştır.