0

birini dünya savaşının ana nedeni sanayi inkılabı ve fransız ihtilaliydi. bu savaş 1914 yılında başlayıp 1918 yılında son bulmuştur. savaşa birçok devlet katılmıştır. bu savaşın nedenleri gibi sonuçları da oldukça önemlidir. birinci dünya savaşı'nın sonuçlarını şöyle sıralayabiliriz:
1. avrupa ve asya'da devletlerarası dengeler bozulmuştur. osmanlı devleti, avusturya ve macaristan, rusya tarihe karışmıştır. bunlardan yeni devletler ortaya çıkmıştır. özellikle osmanlı devleti ve avusturya macaristan gibi çok uluslu devletlerden yeni devletler ortaya çıkmıştır. dünya yeni bir görünüm almıştır.
2. polonya, çekoslovokya, yugoslavya, macaristan ve türkiye gibi devletler kutrulmuştur.
3. yeni siyasi rejimler oluşmuştur. bu rejimler baskıcı olabildiği gibi özgürlükçü de olmuştur. mesela türkiye'de cumhuruiyetçi bir rejim orta çıkarken, yugoslavya'da baskıcı bir rejim çıkmıştır. totoliter rejimler dediğimiz bu rejimlerden dolayı ikinci dünya savaşı çıkmıştır.
4. sömürgecilik ''mandacılık'' adıyla devam etmiştir.
5. ağır antlaşmalardan dolayı ikinci dünya savaşı ortaya çıkmıştır. özellikle avusturya ile yapılan versay ve osmanlı devleti ile yapılan mondros ateşkes anlaşması çok ağır antlaşmalardır.
6. abd bu savaştan sonra iyice boy göstermeye başlamıştır.
7. cemiyet-i akvam kuruldu. bir fayda sağlayamadı. sürekli bir barış ortamı oluşturamadı.
8. müslüman araplarda bağımsızlıklarını ilan etti.
6.