1

2. dünya savaşı ciddi yıkımlara yol açan ve insan hakları ihlallerinin yoğun şekilde yaşandığı bir savaştı. savaşın sonucunda müttefik devletleri dediğimiz ingiltere fransa ve amerika grubu kazandı. dünyada atom bombası ilk kez bu savaşta kullanıldı. abd japonya'nın hiroşima ve nagazaki kentlerinde bu bombayı kullandı ve bunun sonucunda japonya teslim oldu.ingiltere,fransa,abd ve sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği savaş sonrası durumu değerlendirmek için yalta konferansı'nda biraraya geldi. savaş sonucunda abd ve sovyet rusya dünyanın 2 büyük süper gücü haline geldi ve almanya doğu ve batı olmak üzere ikiye milletler cemiyeti yerine birleşmiş milletler kuruldu.ortadoğu için önemli gelişme olan israil devleti abd ve ingiltere'nin desteği ile kuruldu.dünya savaşı'nın yarattığı maddi manevi kayıtlardan sonra avrupa'da benzer kayıtların yaşanmaması için 5 mayıs 1949'da avrupa konseyi oluşturuldu.ingiltere ve fransa bazı sömürgelerinden çekildi ve böylelikle yeni devletlerin kurulmasının önü açıldı. nato ve varşova paktı karşıt görüşler olarak dünya devletlerinin gruplaşmasına neden oldu.örneğin doğu almanya,macaristan,bulgaristan,
çekoslovakya,polonya varşova paktına katıldı.savaş sonrasında ise sömürge savaşları vererek bağımsızlığını kazanan devletlerin bazıları mısır,filipinler,hindistan ve pakistan'dır.son olarak italya sömürgeleri bir kısmını kaybedip arnavutluk bağımsızlık elde etmiştir.

0

devletler arasi gucler dengesi tamamen degismistir
dunya yeni iki super gucle tanismistir.
insan haklari konusunda devletler ortak hareket etmistir
yeni devletler kurulmustur
verem tifus gibi hastaliklar yayilmistir
sivil halk hayatini kaybetmistir
dolar uluslararasi para birimi olmustur

0

2. dünya savaşı'ndan en karlı çıkan devletler, amerika birleşik devletleri ve rusya'dır. her iki devlet arasında bundan sonra soğuk savaş dönemi başlamıştır. afrika ve uzak doğu'da, yeni devletler kurulmuştur. sömürgecilik hızını kaybetmiş faşizm ve nazizm kalkmıştır. israil devleti kuruldu kore vietnam ve almanya ikiye ayrılmıştır. ingiltere siyasi üstünlüğünü abd ye bırakmıştır. brotten woods kuruldu. imf ve uluslar arası imar kalkınma bankası kuruldu. 10 aralık 1948'de birleşmiş milletler insan hakları evrensel beyannamesi yayınlandı. 9 aralık 1948 yılında soykırım sonuçlarının önlenmesine yönelik bildiri yayınlandı, karar alındı. nünberg'de savaş suçları mahkemeleri kuruldu, özellikle japon ve almanlar yargılandı. 2. dünya savaşı sırasında 60 milyon insan öldü en çok can kaybı 21 milyon insanla rusya'da yaşandı. ilk defa nükleer bomba kullanıldı. daha sonra ekonomik kriz tüm dünyada baş gösterdi.