0

hayvanlarda bir canlıdır elbette hakları vardır. ilk hakkı yaşamaktır. ülkemizde ne yazıkki hayvanlara zarar veren hatta tecavüz eden ahlaksız,serefsiz,onursuz.karektersiz insanlar var. ne yazıkki bu insanlar aramızda nefes alıp vermeye devam ediyor. hayvanlarında sevilmeye hakları var,ihtiyacları var. hayvana siddet göstermek yerine bir kap yemek vermek onu mutlu etmek,öpüp,sevmek çok daha güzel duygular varken neden ezziyer ederler? yapılan bu tarz davranışların bedelini öbür dünyada allaha nasıl savunma yapacaklar? bu günahların bedelini nasıl ödeyecekler? gece yastıga baş koydukları zaman nasıl olurda vicdanları sızlamaz? devlet büyüklerinin hatvanların haklarını korumk amacı ile çalışma yapmaları lazım. bir canlıyı daha kaybetmeden bu konuya el atılmaşı lazım.

0

ülkemizde ne yazık ki hayvan hakkı denen bir şey yok ve bu beni çok üzüyor. onlar da bizim gibi özgürce yaşama hakkına sahip ama yaşayamıyorlar.

0

evet hayvan hakları vardır. 15 ekimde unesco tarafından ilan edilen hayvan hakları bildirgesinin maddeleri şöyledir;
bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.
bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir bir hayvan türü olan insan öbür hayvanları yok edemezsin. bu hakkı çiğneyerek onları söndüremez bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakta görevlidir. bütün hayvanların insan çok özür dileme bakılma ve korunma hakları vardır.
hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa bu bir anda acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.
yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşamı ve üretim hakkına sahiptir. eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.
geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.
insanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. bir hayvanı terk etmek acımasız vede aşağılık bir davranıştır.
bütün çalışan hayvanlar iş suresi bir yoğunluğunu sınırlandırılması ve güçlerini arttırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.
hayvanları fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de bu durum böyledir.
hayvan beslemek için yetiştirilmişsede bakılmalı, arındırılmalı, taşınmalı, ölümüde acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır.
zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.

0

ülkemizde hayvan hakları yok denecek kadar az ki varsa nelerdir diye maddeler halinde sayamayacağım.