0

fransız bilginlerinin yürüttüğü kazı şimdiki irak suriye sınırı yakınında, fırat çayının batı yakasında, eski mari şehrinin arşivini ortaya çıkarmış. yirmiden fazla metinde turukku şeklinde okunmuş boy adı vardır. bu adın türklerle ilgili olduğu söylenir.

0

mö 20. ve 19. yy da güney azrbeycn ve hazar ın güney kısmında yaşamışlardır ve bir türk boyudurlar. guti devletinin parçalanmasından sonra azerbeycan arazisinda küük çarlıklarnı kırmuşlardır.
milttan önce bin yıllr boyu anti azerbeycn da yaşamışlar ve 3-4 bin yıl önceisnden çeşitli kollara ayrıldığı bilinmektdir haklarında. bu kolların bir kısmı ürkistan tarafına göçmüş diğer kısmı ise urm gölü havası çevrsinde kalmayıtercih etimştir. doğuya giden kol 5. asırdan sonra büyük göktürk imparatorluğu nu kurmuşlardır. bu millet hakkında özellike de çin kaynaklarında -orhan yenisey türk anıtlarında ve diğer kaynaklarda yeterli malumat vardır. bulunmaktadır.
antik azerbeycanda türk adlı böylar mi 3 in yılındakurulan aratta gutti lulu devletleri aynı zmadna görünüürde olmaalsar da bu devletlerin kurulmsında diğer türk boyları ile birlikte katılmışlardırç gutti sülalesinin hakimiyette olduğu çağda akkad ordusunun kuzey bölgelere çarğıştığı 17 topluluktan biri de turki şeklinde anılan boydur.
şimdi rak suriye sınır ı yakın çevresinde fırat gölünün vey aççayının bati çevresinde bölgesinde fransız bilginlerinin yürttüğü eski mari şehrinin çar arşivini ortaya çıkarmıştı. çivi yazısı ile birlikte yaılmış olantabletlerin metinleri yirmi yıl sonrasında 1950 yılında başalyarak georgies dossin tarafınan louvre müzesi haberleinde seriler hainde yayımlanışıtır. yirmiden fazla metine turukku şeklinde okunmuş boy adı vardı. ilk defa bu adon türklerle ilgil olduğunu h.z. koşay iki tablette tutkku sözü olan satısı 1982 yılında bükreş te yayımlanan bir ilmi bütende bastırmıştır. 1989 yılında sçbayram turuku sözü olan daha 11 tablet olduğunu kaydetmiştir. azerbeycan tarihçilerinden z. yampolski yusif yusfov elyarov d asur metinlerinde hatırlanmış olan turkku veya turkiki boyunu türk saymış ve bu adın çeşitli zamanlarda ve çeşitli dilli yazılarda tütük török tututurki şeklinde kullanıldığnı resmi olarak kaydetmiş bulunmakta idirler.

0

hazar denizinin kuzeyinde yaşayan azeri kökenli türk devletidir

0

tamam sen bize nazik davranmadın bir kız çocuğu ıwow bu kadar çok tatlı oluyor mu bu gün bir kız çocuğu var ben hala ders çalışıyorum bu kadar güzel ve en iyi şekilde temsil eden bu gün boyunca bu kadar güzel ki bir şey değil

0

tamam o kadar kolay var bu kız çok tatlı oluyor mu bu kız çok tatlı oluyor mu bu gün bir kız çocuğu var ben hala ders çalışıyorum bu kadar güzel ve en çok güzel ki bir şey bu kadar kolay var bu kız çok tatlı oluyor mu bu gün boyunca

0

türklerdir. m.ö 2500 ve 5000 yılları arasında yaşamışlardır. türklerden hemde anadoluda söz eden ilk yazılı belgelerden biri bu yıllara aittir.

0

hazar'ın güney kesiminde yaşayan azeri kökenlilerdir.

0

hazarın güney kısmında yaşamıs turk boyudurlar.

0

turikki veya turuk m.ö 20. ve m.ö 19 yüzyıllarda güney azerbaycan ile hazarın güney kısmında yaşamış olan bir türk boyudur.

0

m.ö. 4000-2000 yıllarında yasamıs bir kavımdır

0

bu konu ile ilgili hiç bir bilgim yok. ama orenmrk çok isderim

0

turukkiler ilk yaşamış insanlardır. doğmuşlar büyümüşler sonrada ölmüşlerdir.

0

tarihte yaşayan ilk türklerdir diye bilirim.
azeri kökenleri de vardır

0

mö yıllarda yaşamış bir türk boyudur.devletin yeri şu anki azerbaycan ın güneyidir.guti devletinin yıkılıp parçalanmasıyla oluşan bir devlettir.

0

krallık dıyorlar genelde ama ıyı arastırmak lazım yınede

0

yaşıyan ilk türk devleti olduğu biliniyor.

0

türklerin koku oğuzlara dayanmaktadır ve malazgirt savaşından sonra anadolunun kapıları türklere açılmıştır ardından büyük selçuklu kurulmuştur ardından türkiye selcukları kurulmuştur ardından osmanlı kurulmuştur ve son olarak türkiye cumhuriyeti kurulmuştur iyi günler

0

şimdi m.ö 2500-m.ö 500 arasina göz atalim göçler ve alper tunga destani ve dönemler ile alakali görünmektedir

0

vallahi turukgiller dediğiniz şeyler ilk türkler galiba.

0

ilk türk kavmi diye biliyorum.ilk yaşayan kavim.