0

islamiyet öncesindeki türk destanları:
1. alp er tunga destanı: iskitlere ait olan bir destandır. kaşgarlı mahmut tarafından yazılan divanı lügatit türk adlı eserde bu destandan bahsedilmiştir. türk hukumdarı alp er tunganın iran ile yaptığı savaşlar anlatılmaktadır.
2. şu destanı: iskitlere ait olan bu destan da ise şu adkı türk komutanının yaptığı savaşlarbüyük iskender ile yaptığı savaşlar anlatılmaktadır.
3. oğuz kağan destanı: hunlara ait olan bir destandır. oğuz kağan bir canavar ile yağtığı mücadeleyi anlatır. oğuz kağan'ın mete olduğu kabul edilir.
4. bozkurt destanı: göktürklere ait olan bir destandır. yok olma eşiğine gelmiş olan türk soyunun bozkurt tarafından kurtarılması anlatılmaktadır.
5. ergenekon destanı: göktürklerim demir madeni ile dolu ergenekon adlı dağdan bu madeni eriterek çıkışı anlatılmaktadır.
6. göç destanı: uygurlara ait olan bir destandır. ülkeye bereket getiren kutsal bir dağın çin'e verilmesi üzerine ülkede yaşanan kıtlık anlatılmaktadır. kendisine yeni bir yurt arayan uygurlara bir kurt öncülük etmiştir.
7. türeyiş destanı: uygurlara ait olan bir destandır. kızlarının tanrılarla evlenmesini isteyen türk hükümdarının çabası anlatılır.
8. manas destanı: kırgızlara ait olan bir destandır. manas destanı en uzun destandır. yaşayan destan diye de anılır. hala yazıldığı bilinmektedir.
9. abılay han destanı: kazaklara aittir.
10. alpamış han destanı: karakalpaklılara aittir.
11. çora batur destanı: kazaklara aittir.

0

alper tunga destanı, göktürk destanı, göç destanı,ergenekon destani, türeyiş destanı,uygur destanı,şu destanı,atilla destanı

0

sakalara ait destanlar;
alper tunga destanı
şu destanı
hun-oğuz destanlar;
oğuz kağan destanı
atilla destanı
göktürk destanları;
bozkurt destanı
ergenekon destanı
uygur destanları;
türeyiş destanı
göç destanı