0

savunmadan taarruza geçildi.ruslarla ve fransızlarla anlaşmalar imzalandı.kars ve ankara anlaşmaları. doğu sınırımız kesinleşti.fransızlar ingiltereyle ittifakı bozdu.

0

sakarya savaşı: yunanistan'ın kütahya ve eskişehir savaşını kazanmasıyla güç toplayıp kendine gelerek tekrar saldırıya geçmesiyle yaşanmıştır. bu savaşta asıl amaç ankara'yı ele geçirmeleriydi. bu savaşı mustafa kemal öncülüğündeki türk ordusu kazanmıştır. sakarya savaşına melhame-i kübra diyen mustafa kemal'dir. sakarya savaşı'na çok sayıda subay bu savaşta öldüğü için subaylar savaşı da denmiştir. bu savaş sonunda fransa ile ankara antlaşması imzalanarak hatay ve suriye hariç sınır çizilmiştir. azerbaycan, ermenistan ve gürcistan ile kars antlaşması yapılarak doğu sınırı kesin olarak çizilmiştir. italya savaştan çekilme kararı almıştır. mustafa kemal'e bu savaştan sonra ''gazilik ve mareşallik'' unnvanı verilmiştir. bu savaştan sonra itilaf devletleri ile ''paris mukerratı yapılarak barış süreci hızlandırılmıştır. italya ve fransa savaştan çekilmiştir. ingiltere malta esirlerini bırakmıştır. türkiye'de onların esirlerini bırakmıştır. mustafa kemal tarafından ''yunan zulümleri inceleme komisyonu'' kurulmuştur. düzenli ordular savunmadan, saldırı pozisyonuna geçmiştir.

0

mustafa kemal atatürke gazilik ve mareşallik unvanları verilmistir

0

başkomutan mustafa kemal paşa yönetiminde türk ordusu büyük bir meydan savaşı kazanmıştır bu savaşla. sakarya zaferiyle düşmanın saldırı gücü kırılmış ve düşman savunmaya çekilmiş. bu savaş sonrasında mustafa kemal’e, tbmm “mareşallik” rütbesi ile “gazilik” unvanı verilmiş. sakarya zaferinden sonra kars ve ankara antlaşmaları imzalanmıştır