0

1040 yilinda gazneli ve selcuklilar arasinda yapilan savaştir. savaşin neticesinde selcuklular bagimsiz olarak kendi devletini kurmuşlardir. devletin adi da buyuk selcuklu devletidir.

0

selçukluların galip gelerek devletini resmen kurduğu savaştır..

0

valla ellernize sağlık ama siz valla hangi tarihten bilgi almışsanız yalnış almışsınız bence dandanakan savaşı 1040 yılında gazneliler ve selcuklu devleti tarafından yapılmıştır selcuklular tam olarak devlet ünvanını almamıştır çağrıl ve toğrul beğ tarafından yönetilmiştir savaş türkmenistan devletinin serahs bölgesinde olmuştur

0

dandanakan meydan muharebesi asya da iki türk devleti arasında meydana gelmiştir. selçuklu devleti ve gazne devletinin yıkılma sürecine girmesine neden olan bir savaştır. selçuk beyden sonra oğulları tuğrul bey ve çağrı bey dönemin de nüyüp ve gğçlenmiştir selçuklu beyliği. yeni türk devletinin de böylece temeli atılmıştır. türk devletlerin de boy teşkilatlanması nedeni ile selçuklu devleti gazne devletine bağlıydı. asker vererek, vergi ödeyerek, sınır bekçiliği görevlerini üstlenecek koşullarda bulunuyordu. selçuklu beyliğinin hakimiyet sürdüğü yerdede iki büyük türk devleti bulunmaktaydı bunlar karahanlılar ve gaznelilerdir. bu arada selçuklu beyliği ceyhun nehrini geçerek, gazne devletinin en önemli şehirlerinden olan horosana izin almadan girerek bir nevi de gazne devletine meydan okumuş oldu. gazne devleti ise selçuklu devletinin bu göç haraketlerine önceleri sessiz kalmıştır. bunun üzerine de tuğrul ve çağrı bey neds ve merv şehirlerine ilerleyerek hakimiyet alanlarını genişletmişlerdir. bu esna da tabi selçuklu beyliği gazne hükümdarına izinsiz girdikleri bu şehirlere oturma veya barınma izni olarak izin haber göndermiştir. bunun üzerine de gazneliler selçuklu devletinin ortadan kalkması için de bir ordu göndererek selçuklular üzerine orduyu sefere gönderilmiştir. gazne ordusu selçuklular ile karşı karşıya gelmiştir. ve bu mücadele sonucunda ise, gazne ordusu yenilgiye uğramıştır. gazneliler ise bu yenilgiden sonra selçuklulara oturma iznini vermek zorunda kalmıştır. daha sonra selçuklular daha da büyümüştür. gazneliler ve selçuklular yine karşı karşıya gelmiştir ancak gazneliler yine başarısız olmuşlardır hani yenilgiye uğramışlardır. bu bakımdan da dandanakan savaşının gelişimin de bütün bunlar rol oynamıştır. daha sonra gazneliler iki kez yenilgiye uğradıkları için büyük bir savaş hazırlığı içine girmeye kalkışmışlardır. zamanla gazneliler sayıca fazla ve güçlü olmalarına rağmen ağır kayıplar vererek yenilmeye başlamışlardır. ve gazneliler bu sevelten çekilmiştir. selçuklular dandanakan savaşının zaferle sonuçlanması ile gazne devletini, hazinesini ve ordusunu ele geçirmişlerdir ve böylece de dandanakan savaşında büyük rol oynamışlardır.

0

dandanakan savaşı gazneliler ile selçuklular arasında yapılmıştır. bu savaşı selçuklular kazanmıştır ve gazneliler dağılma sürecine girerken selçuklular kurulma aşamasına girmiştir, güçlenmiştir.

0

gazne ve selçuklu devleti arasında geçen bir savaştır. savaş sonucu gazne devleti çöker ve selçuklu devleti resmen kurulur...

0

dandanakan savaşı selçuklular ve gazneliler arasında gerçekleşmiş olan bir savaştır.günümüz türkmenistanın merv çöllerinde meydana gelen bir meydan muharebesidir.bu savaş sadece gazneliler ve selçuklular açısından önemli değil aynı zamanda islam tarihi açısındanda çok büyük bir öneme sahiptir. ortaçağın seyrini değiştiren bu savaş iki türk hanedanı arasındaki hız kesmez çekişmeye son noktayı koymuştur.bu savaş gazneliler ve selçuklular arasında son savaş olmasada gazneli ordulularının ilk defa yenilgiye uğradığı bir savaştır.işte bu yenilgi gazneli devletini çok derinden sarsmış,ilk defa toprak kaybına maruz kalan devletin iç ve dış saygınlığını yitirmeye neden olmuştur. ayrıca bu yenilgi gazneli hanedanı üyelerinin kendi aralarındaki iç çekişmeyi hızlandırdığı için devletletin zafına ve çökmesine neden olmuştur. diğer taraftanda bu savaş büyük selçuklu devletinin kuruluşu ve abbasi halifeliğinin hamisi olması açısındanda çok büyük bir öneme sahiptir. dandanakan savaşının önemini ortaya koymaya yetmiş olmalı bu açıklama sizin için

0

dandanakan meydan muharebesi sonucunda büyük selçuklu devleti kurulmuştur.

0

dandanakan savaşı sonunda gazneliler yenilmiş ve yıkım sürecine girmiştir. selçuklular ise savaşı kazanmış ve devlet olarak tarih sahnesine çıkmışlardır.

0

1040 yılında meydana gelen bu savaş gazneliler ve selçuklular arasında gerçekleşmiştir ve kazananı selçuklu olmuştur. bu savaşı selçukluların kazanması sonucu teşkilatlanma süreci başlamıştır ve selçukluların devletleşme süreci başlamıştır.

0

dandanakan savaşı 1040 yılında büyük selçuklu devleti ile gazneli devleti arasında yapılmıştır. bu savaşın sonunda gazneliler büyük bir yenilgiye uğrayarak yıkılış sürecine girerler. selçuklular ise gittikçe güçlenerek imparatorluk haline gelir yani selçukluların da yükselme döneminin başlangıcı kabul edilir.

0

dandanakan savaşı gazneli ve türkler arasında getçekleşmiştir gazneli ordusunun ilk yenilgesidir bu yenilgi gazneli devletinin ilk yenilgisir bu yenilgi iç ve diş saygınlığını kaybetmesıne sebep olmuştur ayrıca hanedan uyelerı arasında iç çekişmeyi hızlandırdığı için devletin çokuşune neden olmuştur dğier yonden bu zafer buyuk selçuklu devletının kurulmasına sebep olmuştur ve türk çağının başlamasının ilk adımı olmuştur

0

ülkemizde anadoluya girişimiz 1071 diye kutlama yapılır ancak 1040 da gerçekleşen dandenakan savaşı türklerin açılış kapısıdır.büyük bir savaştır ve herkes tarafından bilinmez ve kutlanmaz.

1

öncelikle merhaba. dandanakan savaşı gazneliler ve selçuklular arasında gerçekleşmiş ve savaşın olduğu bölge olarak günümüz türkmenistan'ın bulunduğu merv çöllerinde meydana geldiği söylenen türk tarihi açısından önemli bir yere sahip olan muharebedir. bu savaş sadece gazne ve dandanakan boyları için değil islam açısından da oldukça öneme sahip bir muharebe olarak kayıtlara geçmektedir. orta çağ devrinin seyrini değiştiren bu savaş iki türk devleti tarafından bütün dünyanın ve özellikle islam aleminin dikkatlice haberdar olması ile dahi hız kesmeden sonuca ulaşamadılar. en sonunda bu iki devlet arasındaki son savaş olmasa da savaş net bir şekilde sonuçlanabilmiştir. maalesef gazneli devleti büyük bir sarsıntı içerisinde ilk yenilgilerini almışlardır. bu da dış dünyada saygınlığın ve itibarın azalmasına sebebiyet vermiştir. hatta bu yenilgi gazneli hanedan üyeleri arasında çekişmeye neden olup içten çökme dönemine kadar girebilme sürecinde derin ve iz bırakabilecek adımlar ile hız kesmeden sürmeye devam etmiştir. ve maalesef bu durumlar türk devletlerimizden gaznelilerin yıkılmasına kadar neden olabilmiştir. bir diğer yandan selçuklunun zaferle taçlandırdığı bu savaş dış dünyada olumlu yönde itibar sağlamış ve büyük selçuklu devletinin kurulmasında öncülük edecek kadar yeterli seviyeye ulaşmalarında ön plan olabilmiştir. kişiden kişiye değişebilen bu olayların titizlikle halen incelendiğini söylemekte fayda var bu çaplı araştırmalarıyla tanınan selçuk üniversitesi başarılı sonuçlara ulaşabilecek seviyededirler.

0

bu savaşla beraber selçuklu devleti yükselişe geçmiştir

0

selçuklu devleti kurulup anadoluya girdiği muharebedir

0

dandanakan savaşı öncesinde oğuz boyları, kınık boyundan gelen selçuklu beyleri tuğrul ve çağrı kardeşler tarafından idare edilen ve horasan bölgesin de çeşitli siyasi faaliyetler de bulunan bir gruptu. bu oğuz grubu yerleşik hayata henüz geçmemiş ve ağırlıklı olarak göçebe yaşam şartlarını sürdüren bir boylar birliği şeklinde yaşamlarını sürdürüyorlardı. gazneli sultanı mesut, selçuklular denetimindeki bu grubun horosandaki tutumlarından rahatsız olmuş ve bir askeri operasyonla bu durumu bertaraf etme çabasına girmiştir. 1040 yılında gerçekleşen bu savaşı gazneliler kaybederken denetimindeki horasanı tamamen selçuklulara bırakmak durumunda kalmıştır. bu savaş sonucunda bölgeyi denetimi altına alan oğuz grupları, kendilerine önderlik eden selçuk beylerinin hükümranlığı altında bir devlete dönüşme süresine girmiş ve ortaya selçuklu devleti ortaya çıkmıştır.

0

bu savaş sonrası galip gelen selçuklular devlet kurmuşlar gazneliler ise yenilmiş ve yıkılmıştır

0

tarihim zayıftır yinede bilgilenmek için cevaplara baktım bilgiler için teşekkürler

0

bu savaş anadolu selçuklu devleti'nin kuruluşunun resmiyet kazandığı savaştır.