0

1915 çanakkale cephesindeki şanlı osmanlı ordusunun bütün askerlerinin şehit düştüğü bir alaydir 57. alay hiçbiri geri dönemedi çanakkaleden hatta onların hatırasına günümüzde 57. alay diye bir alay yoktur. 56dan 58e geçiyor direk.

0

57. alay unutulmaz çanakkale zaferimizde mustafa kemal atatürk'ün ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum dediği askerleridir. ve bunu canları pahasına başarıp kendilerinden kat be kat daha fazla olan düşman ordusuna çanakkale'yi dar etmişler ve geçilmez kılmışlardır.

0

çanakkele savaşında kahramca savaşmış öleceklerini bile bile kendine

0

57 alay çok güçlü bir ordu olarak dikkat çekiyor

0

tarihimiz ..
bizler bütün bir dünyanın önünde titrediği ataların soyundan geliyoruz ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdırmış bir savaştır 57. alay .

15 nisan 1915' te ancak çıkarmasını durdurması ve verdiği büyük kayıplarla hatırlanması gereken bir savaştır.

tarihimiz açısından önemi ise çok büyütür ve diğer cephelerede bağlı bir olaydır. rusya'ya yardım götürmek isteyen düşman devletler almanya'dan geçemeyeceklerini anlayınca boğazlarımızdan geçerek hem osmanlıyı savaş dışı bırakıp hem de ruslara yardım götürmeyi planlıyordu fakat çanakkale cephesi ve mustafa kemal'in üstün zekası ile arıburnu bölgesinden geleceğini bilen ve bunun için hazırlık yapan mustafa kemal düşmanının nereden geleceğini bilmiş ve savaşı da kahraman şehitlerimiz ile kazanmıştır.

o ünlü sözün geçtiği yerve olaydır ki " size savaşmanızı değil ölmenizi emrediyorum "

0

eğer o gün 57. alay ve mustafa kemal atatürk gelmeseydi bügun belkide buralarda olamıcaktık avrupalı devletlerin sömürgesi olarak yaşayacaktık bugün orta doğu ülkeleri gibi ö gün mustafa kemal ve kahraman ordusu 57.alay geldi ve atatürk ordusuna şu emri verdi ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum deyip onlara güven güç ve cesurluk vermiştir

0

çanakkale savaşlarında yarbay mustafa kemalin ben size taaruz emretmiyorum ölmeyi emrediyorum sözüyle canlarını ortaya koyarak düşmanın üzerine yürüyen ve adını tarihte kahraman birlik olarak altın harflerle yazdıran 19.tümene bağlı 57.alay 103 yıl önce savaşın mihenk taşları arasında yer alıyor.bu kahramanların anısına o günden bugüne hiç 57. alay bulunmamaktadır.

0

çanakkale savaşındamustafa kemal in ben size taarruz emretmiyorum ölmeyi emrediyorum. sözüyle canlarını ortaya koyan kahramanların simgesidir.

0

birinci dünya savaşında ülkemiz işgal altındayken ve kurtuluş mücadelesi verdiğimiz dönemde atatürk liderliğindeki kahraman türk askerleri tüm cephelerde kahramanca savaşarak vatanı korumak uğruna şehit oluyorlardı.çanakkale düşman donanımları ve askerleri ile kuşatılmıştı düşman çanakkale’yi ele geçirmeye çok yakındı ancak atatürk bu bölgenin staratek olarak çok önemli olduğunu biliyordu ve oradaki askeri birliğe çanakkkalenin geçirmemesi gerektiğini buranın ülkenin tamamı için çok önemli olduğunuanlatmıştı.zaman gelmiş düşman askerini püskürtme vakti gelmişti ve komutanları binlerce askere seslenerek ey yiğitlerim vatan sizden fedakarlık bekler ben size taaruzu değil ölmeyi emrediyorum! der ve binlerce asker gözlerini kırpmadan savunur çanakkaleyi ölüme koşarlar.o askerler 57. alayın askerleridir ve hepsi şehit olur.türk silahlı kuvvetleri o günden sonra o şehitlerimize saygı ve minnetti unutturmamak için hiçbir zaman 57. alay a asker almamıştır tekrar alay açılmamıştır.ruhları şad olsun yüce kahraman atalarımızın..

0

57. alay çananakkale zaferinin simgesidir ulu önderin emriyle gözünü kırpmadan şavaşan askerlerimizdir 57.alay ruhları şad olsun

0

atatürk'ün çanakkale cephesinde ölmeyi emrettiği ve yaptığı müthiş savunma ile savaşın seyrini değiştiren,kahramanlarla dolu alay.

0

çanakkale savaşında mustafa kemalin size ölmeyi emrediyorum sözüyle canlarını ortaya koyarak savunma yapan kahraman 57. alay birliği bugun dahi gururla anlatılıyo

0

ataturkun deyimyle ben size tarruz etmiyorum ölmeyi emrediyorum sözyleryle düşmana yüzerine yürüyen aslanlardır.

0

57 alay komutanlığı çok iyi bir iş basararak büyük başarı elde etmiş mustafa kemal atatürk bu yaptığı başarılar sonucunda efendi olmuş bir insandır mustafa kemal atatürk bu zaferler sonunda atta olmuş bir insandır bunların arasında 57 alay komutanlığı arasına bunuda ekleyerek önderliğinde sürdüren bir insandır istiklal marşını onun için yazmıştır mehmet akif ersoy istiklal marşını yazarken büyük bir şair olmuştur.

0

1.dünya savasında osmanlının tüm orduları terhis edilip silahları alınacaktı.57.alay kazım karabekir komutanlığındaki bir alaydı.sadece 57.alay terhis edilmedi.savaşlarda 57.alayın rolü çok büyüktür.

0

57.piyade ordusu osmanlı devletinin bir ordusudur.çanakkale kara muharebelerin başlangıcı kabul edilen anzak çıkarması ve sonrasında gerçekleşen muharebelerdeki başarısıyla bilinmektedir.

0

ben size dönmeyi değil ölmeyi emrediyorum mustafa kemal atatürk

0

mustafa kemal atatürk'ün ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum sözü ile çanakkale'de bir destan, tarih yazan ordumuzun başarısını hatırlatan alay.

0

57. alayın çanakkale savaşındaki önemi büyüktür. atatürk'ün "ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum" dediği alaydır. alayın tamamı şehit olmuştur. kendilerinden 10 kat daha büyük düşman ordusunu durdurup çanakkaleyi geçilmez yapmışlardır. savaşın gidişatına yön vermişlerdir. bugün 57. alaya saygı için 57. alay personeli bulunmamaktadır.

0

dünya üzerinde en çok madalya sahibi olmasından dolayı dünyanın en kahraman alayı olduğu söylenmektedir. mustafa kemal atatürk'ün açıklamalarından okuduğuma göre tamamı şehit olmuş bir alaydır.
ayrıca türk askerlik tarihinde sancağı yere düşen tek alay olarak bilinir. çünkü sancağı tutacak kimse kalmamış herkes şehit olmuştur. rivayete göre sancağı tutan asker son kalınca sancağı bir ağaca saplıyor ve şehit düşüyor. sancak sonra anzakların eline geçmiş ve şu anda o ülkede bir müzedeymiş. bu bilgiler rivayete dayalı olsada gerçek olması muhtemel.