1

gelmiş geçmiş en büyük tanbur virtuozu olduğu kabul edilen kişidir. o zamana kadar süre gelmiş tanbur çalış şeklini yıkıp yerine bambaşka bir tavır getirmiş olması en bilinen özelliğidir.
şöyle ki o zamana kadar tanbur, minumum sayıda mızrap vuruşu ile, genelde ağırkanlı bir şekilde sade bir şekilde icra edilirdi. tanburi cemil bey bunu değiştiriyor. bol mızrap vuruşlu, süslemeli ve coşku hislerini de insana geçirebilen bir saz haline getiriyor.
osmanlı imparatorluğu zamanında yapılan ilk taş plak tanburi cemil beye aittir.
çeçen kızı eseriyle de ünlenmiştir. kürdili hicazkar peşrev eserini de çok kişi beğenir.
murat bardakçı'ya göre tanburi cemil beyin şanı gramofon devrinde yaşamış olmasıdır. daha önceki sanatçıların kaydı olmadığından tanburi cemil bey dinlenebilmiştir.

0

adile sultan'ın saraylısı zihniyar hanım ile sadrazam hüsrev paşa'nın kethüdarlığını yapan mustafa reşit efendi'nin oğlu cemil bey , 1873 ' te fatih'in molla gürani mahallesi'nde dünyaya gelmiştir.3 yaşındayken babasını kaybeder ve amcası refik bey'in himayesinde büyütülmeye başlanır.çalışkan, terbiyeli ve sessiz bir çocuk olan cemil bey küçük yaşlarda musikiye ilgi duymaya başlamıştır.okuldaki dersleri dışında başka hocalardan özel dersler almıştır.müzik aleti çalmaya olan ilgisi on yaşlarındayken keman ve kanun ile başlayan cemil bey daha sonra ismiyle bütünleşen tanbur sazıyla ustalık derecesine ulaşmıştır.gençlik yıllarında tanburi olarak ününe ün katan cemil bey ünlü kişiler tarafından musiki toplantılara çağırılmaya başlanmıştır.
birinci dünya savaşı'nın başlamasıyla cemil bey askere çağrılmıştır.askerlik için sağlık kontrolünden geçerken verem olduğunu öğrenir.doktor olan yakın arkadaşının tedavi teklifini reddetmiştir.müzik yeteneğiyle bir döneme damgasını vuran cemil bey klasik kemençe,lavta ve viyolonseli ustalıkla kullanabilmiştir.sanatçı 9 temmuz 1916'da 43 yaşındayken hayata veda etmiştir.