5

ibn-i sina kimdir? bilim tarihi açısından önemi nedir?

abūʿalī al-ḥusayn ibnʿabd allāh ibn al-hasan ibn ali ibn sīnā'yı ne kadar tanıyorsun? araştırmaların ile bizi aydınlatır mısın?

97 cevap
0

tıp ve felsefe alanında bir çok eser üreten ibn-i sina ünlü bir mimardır da aynı zamanda .

0

ibn-i sina çok önemli bir kişiliğe sahip olan günümüzde de ismi hala şan taşıyan biridir.

0

ibni sina hem tupci hem muzisyendir musluman bir bilim insani

0

ibn-i sina fars kökenli filozoftur. aynı zamanda tıp gibi birçok alanda eserleri olan ünlü ve önemli bir kişidir.
tıp ve felsefe konusuna çok önem vermiş. ilgisini çeken alanlar olmuştur. bu alanlarda 200 eser yazmıştır. bugünlerin en çok ismi geçen kişidir. ibn-i sina gibi biri bir daha dünyaya gelirmi bilinmez ama ibn-i sinaların çoğalması lazımdı. herkesin bir benzeri olduğu söylenir aslınsa ibn-i sinanın varmıdır orası muamma.

0

ibn'i sina fars tıp adamı , astronom , yazar ve filozoftur . buhara yakınlarındaki efşene köyünde 980 yılında dünyaya gelmiş ve hamedan sehrinde 1037 tarihinde vefat etmiştir. daha çok tıp ve felsefe alanına ağırlık vererek 200 kitap yazmıştır . ibni sinan'ın tam adı ise , abû ali al-husayn ibn abd allah ibn al-hasan inn ali ibn sina 'dir .

0

ibn-i sina'nın tam adı ebu ali el-hüseyin ibni abdullah ibn-i sina el-belhi'dir. samanoğulları sarayı maliye kâtiplerinden ve saygın bir bilim adamı abdullah bin sina'nın oğlu olan ibn-i sina, batı'da "avicenna" adıyla tanınır.
980 yılında günümüz özbekistanında yer alan buhara yakınlarındaki afşana kentinde doğdu. yalnız doğuda değil, ortaçağ avrupa'sında da en büyük tıp bilgini sayılan iranlı müslüman bir bilgin ve düşünürdür. olağanüstü bir zekâ sahibi olduğu için daha 10 yaşındayken kur'an-ı kerim'i ezberledi.
ibn-i sina, kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı. buhara'da babasından ve döneminin ünlü bilginlerinden özel ders ve iyi bir eğitim aldı. olağanüstü hafızası ve zekası da bu konuda ona çok yardımcı oldu. 14 yaşına geldiğinde öğretmenlerini geçmeye başlamıştı. felsefe, edebiyat, matematik, tıp gibi çeşitli alanlarda engin bir bilgi birikimine ulaştı.
16 yaşında tıbba döndü ve bu konudaki bilgileri öğrenmekle kalmayıp yeni tedaviler de geliştirdi. 19 yaşında doktor ünvanı elde etti ve ücret almaksızın hastaları tedaviye başladı. samani hükümdarı nuh bin mansur'un hastalığını iyileştirmesi üzerine, buhara'daki olağanüstü zengin kitaplıktan dilediği gibi yararlanmasına izin verildi. burada bulup okuduğu kitaplar, bilgisinin daha da derinleşmesine ve düşüncelerinin gelişmesine büyük katkıda bu¬lundu. 21 yaşına geldiğinde dönemin en bü¬yük hekimlerinden biri sayılıyordu.
gazneli mahmud'un samani hanedanına son vermesi üzerine buhara'dan harzem'e gitti. düzensiz yaşayışıyla gazneli mahmud'u kızdırınca harzem'den ayrılarak irak-ı acem (iran'ın güneydoğu azerbaycan bölgesi), gürgenç ve rey'de dolaştı. bu gezgin yıllarında zaman zaman hekimlik yaptı. bir süre hemedan'da büveyhi emiri şemsü'd-devle'nin vezirliğin¬de bulundu. siyasal nedenlerle hapsedildi. hapisten sonra düşmanlarının kötülüğünden kurtulmak için kentten kente göç etti. sonun¬da isfahan'da, kâkûyi hükümdarı alaü'd-devle'nin sarayına girdi. hükümdarla çıktığı bir sefer sırasında 10 temmuz 1036 tarihinde mide rahatsızlığından hemedan'da öldü.
ibni sina'nın en büyük yapıtlarından biri kitabu'ş-şifa'dır ("sağlık kitabı"). insanlık tarihinde tek bir kişi tarafından yazılan en kapsamlı yapıt olan kitabu'ş-şifa mantık, fizik, geometri, astronomi, matematik, müzik ve metafizik konularında dönemin tüm bilgi¬lerini bir araya getiren bir ansiklopedidir. ibni sina'nın belki de en ünlü yapıtı olan el-kanun fi't-tıb ("hekimlik yasası"), yunan hekimlerinin bulgularına olduğu kadar kendi gözlem ve deneylerine de dayanan bir tıp ansiklopedisidir.
ibn sina yaşamının son yıllarında, kita-bu'ş-şifa'y kitabu'n-necat ("kurtuluş kita¬bı") adıyla özetledi. bunun da özeti olan işarât ve't-tenbihât ("belirtiler ve uyarılar"), kendi felsefe sistemini en özlü biçimde dile getirdiği yapıtıdır.
felsefe, matematik, astronomi, fizik, kimya, tıp ve müzik gibi bilgi ve becerinin muhtelif alanlarında seçkinleşmiştir.

0

ibni sina'nın tam adı ebu ali el hüseyni ne abdullah ibni sina el bellidir samanoğulları sarayı maliye katiplerinden ve saygın bir bilim adamı abdullah bin sinan'ın oğlu olan ibni sina batıda avicenna adı ile tanınır 980 yılında günümüz özbekistan'ın da yer alan buhara yakınlarında kavşağına kentinde doğdu yalnız doğru da değil orta çağ avrupa'sında da en büyük türk bilgini sayılan iranlı müslüman bir bilgin ve düşünürdür olağanüstü bir zeka sahibi olduğu için daha 10 yaşındayken kuranı kerim ezberledi ibni sina koçer isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı bu arada babasından ve döneminin ünlü bilginlerinden özel ders ve iyi bir eğitim aldı olağanüstü hafızası ve zekası da bu konuda ona çok yardımcı oldu 14 yaşına geldiğinde öğretmenlerini geçmeye başlamıştır felsefe edebiyat matematik tıp gibi çeşitli alanlarda engin bir bilgi birikimine ulaştı 16 yaşında tıpa döndü ve bu konudaki bilgileri öğrenmek ile kalmayıp yeni tedaviler de geliştirdi 19 yaşında doktor unvanını elde etti ve ücret almaksızın hastaları tedaviye başladı zaman hükümdarının bir mansur'un hastalığını iyileştirmesi üzerine buharadaki olağanüstü zengin kitaplıktan dilediği gibi yararlanmasına izin verildi burada bulup okuduğu kitaplar bilgisinin daha da derinleşmesine ve düşüncelerinin gelişmesine büyük katkıda bu değil iş tl uydu 21 yaşına geldiğinde döneminin bir değil işareti yük hekimlerinden biri sayılıyordu gazneli mahmut'un samani hanedanına son vermesi üzerine buhara'dan herzeme gitti düzensiz yaşayışı ile gazneli mahmut'u kızdırınca harzem den ayrılarak irak acem iran'ın güneydoğu azerbaycan bölgesi gürgenç mr ile dolaştık bu gezgin yıllarında zaman zaman hiç kimlik yaptı bir süre hemedan da 1 ve 20 ile şey süt evlenin vezirlerin değil işareti de bulundum siyasal nedenlerle hapsedildi hapisten sonra düşmanlarının kötülüğünden kurtulmak için kentten kente göç etti sonum değil işareti de isfahan'da kakül hükümdarı alıp da evlenin sarayı'na girdi ibni sina'nın en büyük yapıtlarından biri kitabı şifadır sağlık kitabı insanlık tarihinde tek bir kişi tarafından yazılan en kapsamlı yapıt olan kitabı şifa mantık fizik geometri astronomi matematik müzik ve metafizik konularında dönemin tüm bilgi değil işareti lerini bir araya getiren bir ansiklopedi dir belirtiler ve uyarılar kendi felsefe sistemine en özlü biçimde dile getirdiği yapıtıdır felsefe matematik astronomi fizik kimya tıp ve müzik gibi bilgi ve becerinin muhtelif alanlarında seçkin leşmiş olan ibni sina matematik alanında matematiksel terimlerin tanımları ve astronomi alanında ise duyarlı gözlemlerin yapılması konuları ile ilgilenmiştir ibni sina her şeyden önce bir hekimdir ve bu alandaki çalışmaları ile tanınmıştır tıpla ilgili birçok eser kaleme almıştır bunlar arasında özellikle kalp damar sistemi ile ilgili olanlar dikkat çekmektedir �bni sina dendiğinde onun adı ile özdeşleşmiş ve batı ülkelerinde 16 yüzyılın ve doğu ülkelerinde ise 19. yüzyılın başlarına kadar okumuş ve kullanılmış olan el kanun fit tıp tır

0

felsefe, matematik, astronomi, fizik, kimya, tıp ve müzik gibi alanlarda başarılar sağlamış bilim insanıdır. dönüşüm kuralının doğru olup olmadığını deneylerle araştırmış ve doğru olmadığı sonucuna ulaşmıştır.

0

ibni sina şair matematikçi hukukçu filozofcudur.980 yılında parada meydana gelen ibni sina tüm dünyada büyük bir katkıda bulunmuş birisi tüm dünyada bilim adamı olarak bilinir. ibni sina bir çok icat yapmıştır ibni sina filozoftur ,matamatikcidir,şair,hukukcudur bu alanlarda katkı yapmıştır .

0

samanoğulları sarayı kâtiplerinden abdullah bin sina'nın oğlu olan ibn-i sina (batı'da avicenna adıyla tanınır), babasından, ünlü bilgin natili'den ve ismail zahit'ten ders aldı. geometri (özellikle eukleides geometrisi), mantık, fıkıh, sarf, nahif, tıp, doğabilim üstüne çalışmalar yaptı. farabi'nin el-ibane's aracılığıyla aristoteles felsefesini ve metafiziğini öğrenip, hastalanan buhara prensini iyileştirince (997) saray kütüphanesinden yararlanma olanağına kavuştu. babası ölünce, cür-can'da şiraz'lı ebu muhammed'ten destek gördü, (tıp kanunu'nu cürcan'da yazdı). çağında tanınan bütün yunan filozoflarının anadolu doğacılarının yapıtlarını incelemiştir.

ibn-i sina gazili kendisinden önceki filozofların görüşleri ile kelam-cılarınkini uzlaştırmaya çalışmış, aristoteles'in metafiziği ile kelamcıların ve yeni eflatuncuların düşüncelerini birleştirerek yeni bir bireşim ortaya koymuştur. ibn-i sina'ya göre metafiziğin temel konusu, "vücudu mutlak" olan allah ile yüce varlıklardır.|vücut (var olan) üçe ayrılır: olası varlık ya da ortaya çıkan ve sonra yok olan varlık; olası ve zorunlu varlık (tümeller ve yasalar evreni, kendiliğinden var olabilen ve bir dış neden sayesinde gerekli olan varlık); özü gereği gerekli olan varlık (allah). ibn-i sina allah'ı "vahdet-i vücud" yani 'varlığı zorunlu olan' olarak belirtir ve bu fikir ona hastır. varlık'ı temel konu alan metafizik, gerekli bir bilim dalıdır.

ibn-i sina, ruhbilimin, metafizik ile fizik arasında bağlantı kuran ve bu iki bilimden de yararlanan bir bilgi alanı olduğunu savunmuş, ruhbilimi üç ana bölüme ayırmıştır: akıl ruhbilimi; deneysel ruhbilim; tasavvuf ya da gizemci ruhbilim. insanların ruhlarının müzikle tedavi edilebileceğini öne sürmüş ve bu yöntemi geliştirmiştir.

bu konudaki görüşleri aristoteles ve farabi'den farklı olan ibn-i sina'ya göre, akıl 5 çeşittir; bilmeleke (ya da 'olası akıl' açık-seçik ve zorunlu olanları bilebilir); he-yulâni akıl (bilmeyi ve anlamayı sağlar); kutsi akıl (aklın en yüksek aşamasıdır ve her insanda bulunmaz); muste-fat akıl (kendisinde bulunanı, kendisine verilen "makûllerin " suret'lerini algılar); bilfiil akıl ("makûl"leri yani kazanılmış verileri kavrar). ibn-i sina, akıl konusunda, eflatun'un idealizmi ile aristoteles'in deneyciliğini uzlaştırmaya, birleştirici bir akıl görüşü ortaya koymaya çalışmıştır.

ana kaynağı sezgi olan bilgi, genel kesin ilkelere dayanmalıdır. sezgi aracılığıyla algılanan veriler, sonuçlama yoluyla ("el-istintac") bilgiye dönüşür. ibn-i sina'nın bilgiye ilişkin görüşleri idealisttir ama bilginin doğuşunda deneyin oynadığı rolü de gözden uzak tutmamıştır.

ibn-i sina'ya göre bilimler madde ve biçim ilişkisi bakımından üçe ayrılır: el-ilm ül-esfel (doğa bilimleri ya da aşağı bilimler), maddesinden ayrılmamış biçimlerin bilimidir; mabad-üt-tabia (metafizik), el-ilm'üll-âli (mantık ya da yüksek bilimler) maddesinden ayrılan biçimlerin bilimleridir; el-ilm ül-evsat (matematik ya da orta bilimler) ancak ins

1

ibn-i sina'nın tam adı ebu ali el-hüseyin ibni abdullah ibn-i sina el-belhi'dir. samanoğulları sarayı maliye kâtiplerinden ve saygın bir bilim adamı abdullah bin sina'nın oğlu olan ibn-i sina, batı'da "avicenna" adıyla tanınır.
980 yılında günümüz özbekistanında yer alan buhara yakınlarındaki afşana kentinde doğdu. yalnız doğuda değil, ortaçağ avrupa'sında da en büyük tıp bilgini sayılan iranlı müslüman bir bilgin ve düşünürdür. olağanüstü bir zekâ sahibi olduğu için daha 10 yaşındayken kur'an-ı kerim'i ezberledi.
ibn-i sina, kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı. buhara'da babasından ve döneminin ünlü bilginlerinden özel ders ve iyi bir eğitim aldı. olağanüstü hafızası ve zekası da bu konuda ona çok yardımcı oldu. 14 yaşına geldiğinde öğretmenlerini geçmeye başlamıştı. felsefe, edebiyat, matematik, tıp gibi çeşitli alanlarda engin bir bilgi birikimine ulaştı.
16 yaşında tıbba döndü ve bu konudaki bilgileri öğrenmekle kalmayıp yeni tedaviler de geliştirdi. 19 yaşında doktor ünvanı elde etti ve ücret almaksızın hastaları tedaviye başladı. samani hükümdarı nuh bin mansur'un hastalığını iyileştirmesi üzerine, buhara'daki olağanüstü zengin kitaplıktan dilediği gibi yararlanmasına izin verildi. burada bulup okuduğu kitaplar, bilgisinin daha da derinleşmesine ve düşüncelerinin gelişmesine büyük katkıda bu¬lundu. 21 yaşına geldiğinde dönemin en bü¬yük hekimlerinden biri sayılıyordu.
gazneli mahmud'un samani hanedanına son vermesi üzerine buhara'dan harzem'e gitti. düzensiz yaşayışıyla gazneli mahmud'u kızdırınca harzem'den ayrılarak irak-ı acem (iran'ın güneydoğu azerbaycan bölgesi), gürgenç ve rey'de dolaştı. bu gezgin yıllarında zaman zaman hekimlik yaptı. bir süre hemedan'da büveyhi emiri şemsü'd-devle'nin vezirliğin¬de bulundu. siyasal nedenlerle hapsedildi. hapisten sonra düşmanlarının kötülüğünden kurtulmak için kentten kente göç etti. sonun¬da isfahan'da, kâkûyi hükümdarı alaü'd-devle'nin sarayına girdi. hükümdarla çıktığı bir sefer sırasında 10 temmuz 1036 tarihinde mide rahatsızlığından hemedan'da öldü.ibni sina'nın en büyük yapıtlarından biri kitabu'ş-şifa'dır ("sağlık kitabı"). insanlık tarihinde tek bir kişi tarafından yazılan en kapsamlı yapıt olan kitabu'ş-şifa mantık, fizik, geometri, astronomi, matematik, müzik ve metafizik konularında dönemin tüm bilgi¬lerini bir araya getiren bir ansiklopedidir. ibni sina'nın belki de en ünlü yapıtı olan el-kanun fi't-tıb ("hekimlik yasası"), yunan hekimlerinin bulgularına olduğu kadar kendi gözlem ve deneylerine de dayanan bir tıp ansiklopedisidir.ibn sina yaşamının son yıllarında, kita-bu'ş-şifa'y kitabu'n-necat ("kurtuluş kita¬bı") adıyla özetledi. bunun da özeti olan işarât ve't-tenbihât ("belirtiler ve uyarılar"), kendi felsefe sistemini en özlü biçimde dile getirdiği yapıtıdır.
felsefe, matematik, astronomi, fizik, kimya, tıp ve müzik gibi bilgi ve becerinin muhtelif alanlarında seçkinleşmiştir

0

tanınmış türk-islam- filozofu ve hekimidir. afşanede doğdu babası samanogulları devletinde memurdu.ilkögretimini buharada gördü 18 yaşına kadar o okulun bütün bilimlerini okudu degerli bilgilerinden ders aldı aristo'yu farabinin kitabını okuduktan sonra daha iyi anladı tıp öğrenimi de yaptı hastalar üzerinde çalıştı.samanogullarından nuh bin mansur u tedavi ederek sağlığına kavuşturdu saray kütüphanesinde müdür oldu bu kütüphanedeki eserleri inceledi 21 yaşına geldiğinde babası öldü samanoğulları devletide yıkıldı ibn-i sina siyasal karşılıklar nedeniyle buharadan ayrılmak zorunda kaldı önce harizm e gitti harizm emirinin sarayında zamanın ünlü birlikleriyle tanışmıştır.bir süre sonra oradan da ayrılmıştır.ibni sinanın eserleri 19. yüzyılda avrupa üniversitesinde okunmuştur.

0

ilk dünya haritasını cizen kişidir cok ünlü ve degerli birkisidir cok saygılı ve hoşgörülüdür

0

ibni sina tam adi ebu ali el huseyin ibni abdullah ibn-i sina el -behli samanoglu saraylari naliye katiplerinden ve saygin bir bilim adami abdullah bin sina ogludur ibn-i sina batida avicenna olarak tanilir. 980 gunu yilinda ozbekistanin yerinde yer alan buhara yakininda afsana kentine dogmustur .yanliz doguda deil ortacag avrupa da en buyuk tip bilimi iranli musluman bilgin ve dusunurdur olsnustu zeka bilgini oldugu icin 10 yasinda kuran-i kerimi ezberlemistir

0

ortaçağ avrupasındaki iranlı müslüman en büyük tıp bilim adamıdır.
10 yaşında kuranı kerimi ezberlemiştir
ibni sinanın en büyük eserlerinden birisi sağlık kitabıdır.
ibni sina çoğu fizik,astronomi,felsefe olarak 150 kitap yazmıştır.

0

ibn-i sina çok önemli bir bilim adamıdır. bilim tarihi açısından önemi tıp alanında çok önemli araştırmalar yapıp kitaplar yazarak modern tıbbın kurucusu olmasıdır.

0

ibni sina tip ve matematik alanında kendini göstermiş büyük bir müslüman alimidir.

0

ünlü bir matematikci ve tıp doktorudur. ismini ankarada büyük bir hastahaneye vermişlerdir.

0

ibn-i sina ünlü islam bilginidir. ameliyatlarda narkoz kullanımını ilk uygulayan, yüz felcinin sebeplerini ilk tespit eden, deri altına iğneyi ilk yapan, astım hastalığına şifa bulan ilk kişi; astronomi, matematik, fizik, kimya, ve tıp alanında uzmanlaşmış, türk ve müslüman bilim insanı ibn-i sinadır. "doktorların doktoru" adıyla tanınan türk hekimi ve bilim insanıdır. "tıbbın kanunları" olarak batı'da 600 yıl boyunca ders kitabı olarak okutuldu. yaşadığı dönemin en iyi bilim ve eğitim merkezlerinden olan buhara'da özellikle tip alanında eğitim almış. 19 yaşında doktor olup hastaları tedavi etmeyi başlamış. deney yaparak, gözlemleyerek ve çok okuyarak başarılı olmuştur. matematik, fizik, kimya, astronomi ve mantık gibi bilim alanlarında kitaplar yazmıştır. henüz "mikroskop" bulunmamışken mikropların varlığını ve insanları hasta ettiğini bulmuştur. insanlığa hizmeti ve başarılarından dolayı ay'da bir kratere ibn-i sina verilmiştir.

0

dünya çapında önemli bir bilim insanıdır ibn-i sina. öyle ki avrupa'da avicenna diye bilinir. buhara yakınlarında 980 yılında doğmuştur. fizik, astronomi, felsefe, mantık ve en önemlisi tıp alanında bir çok önemli eseri vardır. en önemli eseri olan tıp kanunu (el kanun fı't-tıp) adlı eserdir. defalarca latinceye çevrilerek avrupa'da üniversitelerde ders kitabı olarak okutulmuştur. avrupa'da o yüzyıllarda ruh hastaları ateşe atılırken o böyle ruh hastalarını müzik ile tedavi etmiş kendi yöntemlerini geliştirmiştir. ilaç bilimi diye bilinen farmakoloji biliminin kurucusu olarak bilinir. ortalama 200 eseri olduğu bilinen bu kıymetli bilim insanı dünyada bilinen ilk mide ameliyatını da yaptırmış. başarıları yaşadığı tarihler göz önüne alınarak düşünülürse nasıl bir deha olduğu anlaşılacaktır. 1037 de vefat etmiştir.