1

bence bir toplumu en iyi o toplumun esnafı yansıtır. daha bugün bir telefoncuya gittiğimde sordum ekran koruyucular kaç para diye. adam dedi hangi telefonu kullanıyorsun. diyecektim ne yapacaksın, sadece fiyatını sordum, marka ve model’e göre mi fiyat vereceksin diye söyleyecektim ama demedim, iphone 7 dedim. adam biraz düşündü ve bi 15 liralık bir de 60 liralık var dedi. 15 liralık dediği normalde her yerde 10 lira, 60 liralık dediği de 40 lira. dedim daha ucuzu yok mu bunların. o da dedi ki 5.000 liralık telefon kullanıyorsun, al gitsin işte. kolay gelsin dedim çıktım, diğer telefoncuya girdim ona da sordum ekran koruyucu kaç para diye, 10 lira dedi. indirim olmaz mı dedim, fiyatlar uygun dedi. oysa ilerideki dükkanlarda 5 liraya satılıyor aynı mal. dedim ileride 5 lira ama, o da ‘defol kardeşim’ dedi. evet aynen bu lafı dedi bana.

dediğim gibi bir toplumun özelliklerini ve yapısını öğrenmek istiyorsanız esnaflardan alışveriş yapın diye bir söz vardır, şahsen merak edenler de okur muhtemelen, konya’da yaşıyorum, belirtmek isterim yani. evet esnaf böyleyse vatandaş da böyledir, vatandaş böyleyse o şehirdekilerin çoğu böyledir, genelleme yapma diyebilirsiniz ama yıllardır yaşadığım şehrin tuhaf insanlarını ben iyi bilirim, bizim toplumumuz bu şekildedir yani. bu toplumun bu kafa yapısı değişmedikçe de ilerleyemeyiz asla.

1

toplumdan memnun muyum açıkcası bilmiyorum, gördüğümüz gibi her çeşit insan var. ve maalesef ki ön yargının hakim olduğu ve kulaktan dolma bilgilerle asıp kesep kitleler daha çoğunlukta. toplum olarak ahmak gibi davranıyoruz. araştırmıyoruz . sadece bir cümle duymak bizim için yeterli oluyor. çok öznel düşüncelerimiz var, empati yapmaktan da bir hayli yoksunuz. özgürlük adı altında insanların haklarını çiğniyoruz ve kadın erkek eşitlik adı altında da kadınlar erkek işlerini yükleyip onları hayattan soğutuyoruz. dengeyi bozup , kendi kafamıza göre bir düzen kurmaya çalışıyoruz , ve bu oldukça saçma. biz gençler , gerek ülkenin eğitim geriliğinden ve kendi çabasızlığımızın neticesinde zamanımızı kafelerde boş işlerde ve sosyal medya ile geçiriyoruz. büyüklerimiz yahut orta yaşlılar hayatlarını para harcamak üzere geçirip mahvediyorlar kendilerini. yeni doğum yapan kadın çocuğunu bakıcıya bırakıp çalışıyor , hadi cahil diyelim annelik duygusundan eksik , koca bu duruma izin veriyor. her şeye para gözüyle bakan , marka olsun pahalı olsun gözü ile bakan tam bizi yönetenlerin olması istediği gibi , cahil , ahmak ve gözü kör fakat bir o kadar da para peşinde koşan , sopanın ucuna takılan sosisin peşinden koşup yakalamaya çalışan bir köpek gibi , oyuncak oluyoruz . ah keşke bilinçli bir insan olsamda yardım edebilsem hepimize.

-1

toplum çok karışık. çok uçlarda yaşayanlar var. kimisi çok geniş, kimisi dindar, kimisi siyasi dindar.

0

içinde bulunduğunuz toplum okuması düşük profilli, üretmeyi değil, tüketmeyi çok seven, çalışmayı pek sevmeyen, dedikoduya bayılan, devir neyi gerektiriyorsa oraya evrilen bir toplum yapısıyla karşı karşıyayız.