0

şehit kubilay olayı. diğer ismi. acı bir olaydır. çıkış olayı bir isyandır aslında. şeyh sait isyanının yanlıları izmirin menemen ilçesinde bir isyan başlatır. bu bir ilk terör propagandasıdır aslında. teröristler bastırılmaya çalışırken bu esnada teğmen kubilay ellerine esir düşer. bu teröristler kubilayı şehit eder. kafasını keser caniler. bir çubuğun başına koyarak gezdirirler. bu olayı duyan mustafa kemal atatürk çılgına döner. olaydaki suçluları idam eder. ancak bu isyanlan bitmek bilmez yine de.

1

menemen olayı ya da birinden bir diğer adıyla kubilay olayı 23 aralık 1930 günü izmir'in menemen ilçesinde yedek subay ve öğretmen olan mustafa fehmi kubilay'ın ve onun yardımına koşan bekçiler şevki ve hasan'ın bir grup tarafından şehit edilmesi ve ardından kurulmuş olan divanı harpte de olayın suçluları olarak yargılanan kişilere ceza verilmesi ile sonuçlanan bir olaylar zinciri dir.bu olay türkiye cumhuriyeti'nin 1925 yılında yaşanan şeyh sait isyanından sonra yaşadığı iki önemli irtica vakasıdır.

1

sonucunda cezalandırma büyük oranda yerel kalmistir. halbuki ege bölgesi'ndeki ayvalık fethiye hattının 75-100 km doğusunda menemndeki gibi binlerde katil ruhi hilefet yanslisi yaşanıyordu menemndeki lee kendini gaza getiren bir delil buldular dan erken davrandılar başlamışken yunan ordusunun yaptığı gibi polatli'ya kadar ne kadar üfürükçü ,molla, hilafetci takımı sempatizanı varsa muftelih ağaç ve direklerde sallandirilmis olsaydı daha verimli olabilirdi. menemen olaylarından hatta alınanlar arasında mehmet ali erbil'in dedesi bile vardı :) bülent arınç da bilmem nesi vardı tam aklımda değil olayı başlatan nakşibendi cilerdiler ,şeriat peşinde halki galeyana getirmek için başladılar. inşallah aynı menemenden bahzediyoruzdur inşallah yanlış birşey yazmamsmdir yani :)