0

çanakkale bir kahramanlık destanı olan ülkenin zor şartlarında bir direniş bir kurtuluş mücadelesidir tariin ödeneminde çanakkale bir duvar olarak görülmekteydi eğer çanakkale devrilse geçilse belki bugün burda bu kelimeyi ne anlatma imkanımız olur du nede yazacak fırsatımız çanakkale ile alakalı bir çok gitaplar yazılmış bir çok kharamanlık söyleşileri olmuştur karşılıklı atılan mermilerin bile birbirlerine çaptıgı bilinmekte çanakale tarihin en önemli direniş sembolüdür çanakkale geçilmez adlı romada daha net bir kvramda antılmaktadır

0

canakkale gecilmez sözünden ne mi anliyoruz gecmis yillarda dedelerimizin kazandığı buyuk zafer geliyor. 18 mart 1918 yılında yapılan savaşta kazanilan basaril geliyor aklima . turk milletinin büyük başarısı geliyor aklima . seyit onbasi geliyor. o 350 kiloluk topu kaldirisi geliyor aklima . çanakkale boğazın da anzaklarin ingilizleri yendiğimiz savas geliyor aklima . o gun türk milleti icin buyuk bir dönüm noktasidir. dedelerimizin sayesinde dusmandan kurtulduk. yoksa simdi bu ulke yoktu olmazdi . yuce önder atatürk sayesinde verdiği strateji sayesinde kazandık. o büyük bir komutandır . onun sayesinde bu savaşı kazandik . dedelerimiz nenelerimiz hep birlikte savaştık. genci yaşlısı demeden savaştık. buyuk iman gücü ile bu dusmanlarin ustesinden geldik . yoksa halimiz hic iyi olmazdi . herkes savaştı. bu milleti var etmek icin . bugunlere getirmek icin . canakkale bogazinda canlarını hiçe sayip bu millet icin savaştılar. kürdü türkü çerkezi demediler savaştılar. bu ulkeyi hep bırlıkte savaştılar bu ülke icin. yoksa olmazdık hiçbirimiz. bu ülke o kadar kan döktü. çanakkale şehitliğine gidip görmek lazim . çanakkale ye gitmek bana nasip olmadi . insallah giderim . işten dolati fırsatım olursa çannakkale ye gidecem. o eşsiz sehri o sehitlerimizi ziyâret edecem. her turk genci oraya gitmelidir. gidip orda bu ülke icin canlarini verenleri ziyaret etmeli . bir fatiha tu çok görmemeli. geçmişini bilmeyen geleceğini kuramaz. her türk bu ulkenin nasil kurulduğunu bilmeli. yoksa gelecekleri yoktur. küçüğünden büyüğüne herkes gitmeli. ben cok gitmek ıstiyorum. allah kismet ederse gideceğim. bu vatan icin o sehitlerin kanlarini verdigi sehre gideceğim. mehmet akif ersoy bu konuda istiklal marşını yazdi . korkma sonmez bu safaklarda yuzen alsancak
sonmeden yurdumun ustunde tuten en son ocak
o benim milletimin yildizidir parlayacak
o benimdir o benim milletimindir ancak
catma kurban olayim cehreni ey nazli hilal
kahraman irkima bir gul bu ne siddet ne celal
sana olmaz dökülen kanlarimiz sonra helal
hakkidir hakka tapan milletimin istiklal
ben ezelden beridir hür yaşadım gur yasarim
hangi cilgin bana zincir vuracakmis sasarim
kükremiş sel gibiyim bendimi çiğner aşarım
yırtarım dağları enginlere sığmam taşarim.
garbın afakini sarmissa çelik zırhlı duvar
benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var
ulusun korkma nasil boyle bir imani boğar
medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar.
arkadas yurduma alcaklari ugrutma sakin
siper et govdeni dursun bu hayasizca akin
doğacaktır sana vadettigin gunler hakkin
kim bilir belki yarin belki yarindan da yakin
bastığın yerleri toprak diyerek gecme tani
düşün altindaki binlerce kefensiz yatani
sen şehit oglusun incitme yaziktir vatani
verme dünyaları alsanda bu cennet vatani
kim bu cennet vatanin ugruna olmaz ki feda
suheda fışkıracak toprağı siksa suheda
cani canani butun varim alsanda huda
etmesin tek vatanimdan dunyada cuda
ruhumun senden ilahi sudur ancak emeli
değmesin mabedeime namahrem

0

çünkü çanakkale'de şehitlerin mezarları var çanakkale'de savaşta birçok asker şehit olmuştu o yüzden çanakkale geçilmez denir

1

çanakkale sadece bir boğaz degildir!
bit milletin belinin legen kemigi de diyebilirz.
top yekûn anadolunun o imanli ve guzel yurekli guzel insanlarinin ulkemizin bagimsizligi icin sahadet serbetini icmek pahasina kosarak gitrigi cephe olan çanakkale, sadace bir ilden ibaret değildir.

türk milletinin bağımsizlik icin neleri goze aldiginin bir gostergesi olan canakkale boğazı bizim icin tarihi bir zafer ve önem tasir.

72 milletin vataninin bekasi icin can vermeye gittigi canakkale savasindan zaferle ayrilip bir milletin kullerinden doğuşunu yasadik.. bunlari yazarken duygularima hakim olamayip ağlamaktan kendimi alamadim..

sonuç olarak, ne kadar dirençli, imanli, güçlü ve bağımsızlığa ac bir millet oldugumuzu gosterdigimiz muthis bir destandır çanakkale.

çanakkale'de, anadoluda ve sonrasinda daha noce şehitlerimize rahmet olsun. rabbim bizi her turlu kotuluklerden korusun.
yazilacak o kadar cok sey var ki...
anlatmak istediklerimi yarim yamalak anlattim.