0

bebeklere yapılan 2 tane özel aşı var birisi rota diğeri menangokok aşısı. menangokok menenjitin bi çeşidi aslında . ikisini de devlet karşılamaz , zorunlu değildir aileler isterse yaptırabilirler.

0

bebeklere yapılan aşılar; hepatit a bacağın üst- dış kısmından yapılmaktadır. daha önce hepatit a geçirmemiş 2 yaş ve üzeri çocuklarda 6 ay arayla 2 doz şeklinde yapılmaktadır. hepatit b, bacağın üst- dış kısmına yapılır. ilki doğumda olmak üzere bir ay ara ile iki doz ve ilk dozdan altı ay sonra olmak üzere üç defa uygulanmaktadır.verem (tüberküloz) , sol kol deri içine yapılmaktadır. doğumdan sonraki ilk dört içerisinde tek doz şeklinde uygulanmaktadır. üçlü karma aşı (difteri-bogmaca-tetanoz) , bebeğin ikinci ayından itibaren bir iki aylarında üç kez ve ardından on sekizinci ayda bir hatırlatma dozu yapılmaktadır. ilk otuz altı ay içinde bacak üst- dış kısmına, daha büyük çocuklarda kol üst kısmına yapılmaktadır. kızamık, kızamıkçık, kabakulak, bacağın üst dış kısmına yapılmaktadır. dokuzuncu ayında kızamık aşısı olmuş bebeklerde on beşinci ayda beş, altı yaşlarında ve on iki, on üç yaşlarında kızamık, kızamıkçık, kabakulak (kkk) aşısı yapılmaktadır. dökümcü ayında kızamık aşısı yapılmayan bebeklere ise on ikinci ayında beş altı yaşlarında kkk aşısı uygulanmaktadır. çocuk felci ( poliomyelit), aşının iki şekli vardır. canlı olanı ağızdan damla olarak uygulanmaktadır. inaaaktive (cansız) olanıysa ikinci ayından başlayarak bir iki ay arayla yapılmaktadır. bu aşılardan sadece bir çeşidinin yapılabildiğini bilmekteyim. cansız aşıyı yaptıranlar için ülkemizde en az bir doz olmak üzere canlı aşı uygulanması önerilmektedir. şu çiçeği, bacağın üst dış kısmından yapılmaktadır. bir yaşından büyük ve daha önce suçiçeği geçirmemiş çocuklara tek doz şeklinde uygulanmaktadır. hıb bacağın üst dış kısmından yapılır. iki aylıkken başlanır. bir iki ay arayla üç doz şeklinde uygulandığını söyleyebilirim. on iki aydan büyük bebeklerde tek doz şeklinde uygulanmaktadır. beşli karma aşı, ( difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci,hıb) aşısı da uygulanır diye biliyorum.

0

bebeklere yapışan zehirli ishal aşısı yani rota virüs aşısı özel aşıdır. yaptırmak isteyen ebeveynler eczaneden alarak yaptırabilirler. yaptırılması zorunlu değildir.