0

her bireyin doğumdan ilköğretim 8. sınıfa kadar devlet tarafından zorunlu 21 aşısı olup bunların 18 tanesi bebeklik dönemi ve yoğunluklu ilk 6 aydadır. doğumdan 24 saat sonra yapılan hepatit b ilk dozu ile aşı dönemi başlar. 2. ayin sonunda hepatit b ikinci doz yapılır. üçüncü ayda aşı yoktur isteyen ücretini ödeyerek rota virüsü (zehirli ishal aşısı) birinci dozu bu ayda yapabilir. 4. ay sonunda dabt-ipa-hib (difteri, aselüler boğmaca, tetanos, inaktif polio, hemofilüs influenza tip b kısaca beşli karma aşı) birinci dozu, bcg (verem) ve kpa (konjuge pnomokok) birinci dozu yapılır. 5. ayda aşı yok rota virüs ikinci dozu yapabilir. 6. ay sonunda ki şu an biz ona doğru yaklaşıyoruz oğlumla toplam dört aşı var allahtan biri bari oral. 6. ayda hepatit b üçüncü doz, beşli karma üçüncü doz, kpa üçüncü doz ve opa (oral polio yani çocuk felci) birinci doz yapılır. 12. aya kadar aşı yok. bir yaşına girdiği gün kpa pekiştirme , kkk(kızamık, kızamıkçık, kabakulak) birinci doz ve su çiçeği aşısı yapılır. 18 aylık olunca beşli karma pekiştirme, opa ikinci doz ve hepatit a birinci doz yapılır. 24 ayin sonunda tek aşı hepatit a ikinci doz yapılır. bebeklik dönemi aşıları burada sona erer.

1

bebeklerin olması gereken periyodik aşılar vardır. bunları her bebeğin kayıtlı olduğu ildeki bağlı bulunduğu aile sağlık ocakları takip eder.. gebelik döneminden başlar.. gebeyi takibe.. sonra bebeği takip eder.. telefonla aileye ulaşır ve aşıya çağırır. kızamık, su çiçeği, verem, kabakulak, kızamık belli aşıları var..

0

bebeklerde kızamık ,oldu verem aşısı oldu su çiçeği aşısı oldumu bilmiyorum. yani hep üç kere , üç kere oldu aşılarin adını bilmiyorum. gerçekten hiç de sormadım. kartında yazıyor. diye.

0

kızamık kabakulak verem
kurtccuk gibi asilar