0

osmalı devleti almanya avusturya macaristan ingiltere fransa italya

0

1.dünya savaşına katılan çok devlet vardır.italya ingiltere almanya bunlar bir kaçı

0

1. dünya savaşına katılan devletleri yazacak olursak ilk önce kendi araların da yaptıkları ittifakları da yazmak lazım ve bildiğim kadarıyla yazayım. 1 dünya savaşın da iki tane ittifak vardı. biri almaya , italya, avusturya macaristan, bulgaristan ve osmanlıların bulunduğu ittifak devletleri, diğeri ise bu devletlerin karşısın da bulunan ingiltere, fransa, rusya (o zamanlar sscb olarak geçiyor du) ve daha sonra bu guruba katılan abd ve ilk başlar da ittifak saflarında iken daha sonra gurup değiştiren italya bulunmaktadır. bu guruba da itilaf devletleri ismi konulmuştur.
ittifak ve itilaf devletleri ilk başlar da bu şekil de savaşa girmişseler de daha sonra savaşın seyrine göre kesin kazananın belli olacağı duruma gelirken savaş bir çok devlet de katılmıştır. hatta saf değiştiren devletler bile olmuştur.
ve bu savaşın kazananı sadece ve sadece abd dir. bunun dışın da hiç bir devletin tam olarak kazançlı çıktığını iddia edemeyiz. bu tabi benim görüşüm. benim bildiklerim bu kadar di. herkese kolay gelsin.

0

avrupa 1. dünya savaşı öncesinde iki bloğa ayrılmıştı. bir yandan ingiltere, rusya ve fransa gibi dünyayı neredeyse tamamen ele geçirmiş sömürge devletleri vardı. bunlar anlaşma devletleri ya da itilaf devletleri olarak da tanımlanır. öte yandan da ulusal birliklerini ancak kurmuş ve sömürge arayışında olan devletler vardı. bunlar da almanya, italya ve avusturya-macaristan'dı. bu devletlere ise bağdaşma devletleri veya ittifak devletleri tanımlanması yapılır. 1. dünya savaşı'nın en önemli nedenii bu iki blok arasındaki gerilimdi. 1. dünya savaşının başka bir nedeni ise fransız devrimi sonrası avrupa'da fransız devrimi sonrası avrupada yükselen milliyetçilik akımı ve bu akımın etkisi ile kendi ulus devletlerini kurmak isteyen topluluklardı. bu sayılanlar 1. dünya savaşının genel nedenleri olarak kabul edilir. savaşın ülkeler arası çatışmalardan ve sürtüşmelerden kaynaklanan nedenleri de vardı. örneğin almanya ve hindistan arasında hisnistan'ın hakimiyeti ile ilgili bir çekişme vardı. almanlar hindistan üzerinde söz sahibi olmak istiyorduç ingiltere ise sömürgesini almanya'ya kaptırmak istemiyordu. öte yandan avusturya ve rusya arasında rusların panslavizm politiası nedeniyle ciddi bir çatışma vardı. ayrıca avusturya ve italya arasında da gerginlik vardı. tüm bunlar 1914 öncesinde avrupa'da ciddib ir gerilim yaratmıştı. bir sırp'ın avusturya- macaristan veliahtını öldürmesi ise savaşın fitilini ateşledi. bunları sonra savaş bütünü dünyaya yayılacaktı

0

italya almanya fransa ingiltere diye biliyorum

0

birinci dünya savaşı ittifak ve itilaf devletleri adı altında 2 grup arasında olan bir savaştı. birinci dünya savaşına katılan ülkelere örnek verirsek:
osmanlı devleti
italya
almanya
avusturya macaristan
ingiltere gibi gibi daha bir çok ülke vardır.

0

osmanlı italya ingiltere almanya bunlardan birkaçı