0

ikinci dünya savaşı birinci dünya savaşı sonrasında ağır antlaşma imzalayan almanya nin başına geçen nazilerin yani hitler'in milliyetçilik politikası sonrasında patlak vermiştir. almanların avrupa da en güçlü orduya ve silahlara sahip olması almanya'yı yenilmez kokuyordu. almanya italya ile birlik oldular yani musikinin ve hitler birlikte hareket ettiler. 1939 yılında ikinci dünya savaşı patlak verdi ikinci dünya savaşında almanlar avrupayi yerle bir etti ikinci dünya savaşında milyonlarca insan öldü milyonlarca insan evinden oldu ilk başta savaş almanya lehine ilerlerken japonlar tarafından abd nin havai adaların daki pearl harborl üssü bombalanarak abd savaş a fiilen girdi normal de abd ikinci dünya savaşında fiilen bulunmuyor ama avrupa devletlerine silah mühimmat destekleri veriyor du ve silah satışı yaparak ekonomisini daha da güçlendiriyordu . avrupa yerle bir olurken abd süper güç olma yolunda hızla ilerliyordu. ta ki japonalrin milyonlarca dolar zarar uğratan 2500 askerini kaybedene kadar abd bu saldırıları sonucu ikinci dünya savaşında fransa ve ingilterenin yanında savaşa girmis ve savaşın kaderini büyük ölçüde değiştirmiş savas fransa , ingiltere, rusya nin aleyhine giderken abd nin savaşa girmesi sonucu lehlerine dönmüştür. ve ikinci dünya savaşı sırasında almanya ve japonya büyük yenilgiye uğramıştır. ikinci dünya savaşı sırasında japonya'nın iki atom bombası yemesi sonrası binlerce sivilin yaşamını yitirmesine neden olmuştur. japonlar atom bombası yedikten sonra savaştan çekilmiş ve almanya tek başına kalmış savaşı kaybetmiştir. günümüzün süper gücü olan abd dünya ekonomisine yön vermeye başlamıştır. ve günümüzde de süper güç olarak bilinmektedir.

1

mihver devletler :

almanya: adolf hitler

italya: benito mussolini

japonya: imparator hirohito

çelik pakt: savaşın başlamasından önce italya ile almanya arasında imzalanmıştır.

müttefik devletleri:

fransa: vichy hükümetinin lideri mareşal petain. ingiltere’deki fransız direniş hareketi lideri charles de gaulle

ingiltere: 1940’a kadar neville chemberlain, temmuz 1945’e kadar winston churchill, 1945’ten sonra clement attlee

abd: nisan 1945’e kadar franklin roosevelt, 1945’ten sonra harry s. truman

sscb: joseph stalin
ingiltere ve fransa, almanya ve italya’nın saldırgan politikasına karşı sscb ile ittifak arayışına girmiş ancak başarılı olamamıştı. almanya ile saldırmazlık paktı yapan sscb, polonya ve fransa’yı işgal eden almanya’nın barbarossa harekâtı’yla kendi topraklarında işgallere başlaması üzerine müttefik grubuna geçmiştir. abd ise japonya’nın pearl harbour baskını’ndan sonra müttefiklerin tarafına geçerek savaşa girmiştir.

üçlü pakt – çelik pakt (1940)

bu dönemde almanya’nın başında adolf hitler, italya’nın başında benito mussolini ve japonya’nın başında hideki tojo bulunuyordu. hitler, italya ve japonya ile 1940 yılında berlin'de “üçlü pakt” imzaladı. bu pakt, avrupa ve afrika’nın düzenlenme hakkını almanya ve italya’ya, asya'nın düzenlenme hakkını da japonya veriyordu. daha önce (1939) italya ve almanya arasında imza edilen çelik pakt, 1939 avrupa savaşı'nın başlamasına sebep olmuş, 27 eylül 1940 tarihinde çelik pakt'a japonya'nın da katılması ile üçlü pakt'ın meydana gelmesi, savaşın, tüm dünyaya yayılmasını sağlamıştır