0

eskilerin basiret bağlanması diye tabir ettikleri bir durum vardır bir işin yanlış olduğunu bilsende ya da sana iyi gelmeyeceğini bilsende hissetsende eli ayağı dili bağlanır o yanlışı bile bile yapsarsın cesaretten düşük iq ve şark kurnazlığı denir.

0

doğu dünyasının anlayış, görgü ve davranış gibi özellikleri çerçevesinde zamana yayma, boşvermişlik, neme lazımcılık içeren uzun vadeli planlar yaparak bir işte karşı taraftan istediğini elde etme işi.

0

kendini diğerlerine göre çok zeki sanıp diğer insanları aptal yerine koyarak birtakım basit ama kendi çıkarına olan işleri yapan zeki olmayan insanlardır.

0

hacı bir puşt var bildiğim anlatsam olmaz... işte o ya. inan tanımı o ha.

0

şark kelimenin kelimesinin anlamı tdk ya göre doğu dünyasının anlayış görgü ve davranış gibi özellikleri çevresinde zaman yayma boşvermişlik ne amme lazım cılık içeren uzun vadeli planlar yaparak bir işte karşı taraftan istenmesi elde etme işi

0

şark kurnazlığı yalancılıktır sahtekarlıktır ahlaksızlıktır menfaatçiliktir bencilliktir genelde eğitimli ver kültürlü değildir koçtaş zeka sahibi olmalarına güvenirler adı üzerine kurnazdırlar şark kurnazı kavramı biri arapça öteki farsça iki kelimeden oluşur şark doğu ve kurnaz kolay kanmayan anlamlarına gelmektedir başkalarını kandırmasını ve ufak tefek oyunlarla amacına erişmesini beceren açıkgöz demektir onlar için önemli olan şey teori değil pratiktir en büyük özelliklerinden biri pratik zekalı olmalarıdır

0

doğu dünyasının anlayış , görgü ve davranış gibi özellikleri çerçevesinde zamana yayma , boşvermişlik , neme lazımcılık içeren uzun vadeli planlar yaparak bir işte karşı taraftan istediğini elde etme işi.

0

sözün ortaya çıktığı yıllarda doğu ve batı'nın eğitim seviyesi gözle görülür bir şekilde fark vardı doğudan batıya doğru gelen insanlarında gerek ticaret olsun gerekse insan ilişkileri,batıdaki eğitim düzeyi yüksek kişilerle bile boy ölçebilmeleri onların da en az kendileri kadar kurnaz oldukları kanaatine varmışlar.
diğer bir şekilde ifade edecek olursak hile,fesat karıştırma ve daha farklı bir çok şey ile ticarette haksız kazanç elde edenlere denir.

0

kendini diğerlerinden zeki ve üstün sanan kişilere denir diye biliyorum saygılar
eve gitmek üzre kalktığmda baktım benimle gelmek isitiyor çıktım hayvan da arkamdan gelmeye başladı benimle gelmek istiyor arada sıarada durarak onu okşuyordum sonra bir likte yürüyorduk eve hemen alıştı ve karımın göz bebeği oldu ben buna fena halde içerledim ve hayvandan tiksinmeye bşaladım istediğimin tam tersi olmuştu hayvanı görmek bile istemiyordum ama plutoya yaptıklarımdan düşününce bayapı utanıyordum bu yüzden kediye pluto davranmaktan çekinioyrdum bir süre hayvana vurmadım ama zamanlar ona karşı büyük bir kin duymaya başladım ve ondan vebadan kaçar bigi kaçmaya baladım bu kini nedeni bu kinimn neden kediiyi eve getirdiğim ertesi günü tıpkı pluto gibi bir gözünün oyuk olduğunu fark etmemdi gelgelelim bu durum karımun kediye karşı daha cıyısı koruyucu davranmasına yol açtı çünkü daha önce söyledğm gibi karım da acıma duygusu son kerte aşırıydı kediye olan tiksşntim arttıkça hayvan tersine bana daha çok sokuluyordu avde nereye gitsem adım adım arkadamdan geliyor oturduğum iskemlenin yanına uzanıyr yada kucağıma çıkarak yaltaklanıp duruyrdu ayağa kalık yürüsem ayaklarımn arasına dolanıyor ya da tırnaklarını pantolonuma geçirerek üstüme doğru tırmanmaya çalışıyordu böyle anlarda kediyi bir vuruşta yok etmek istiyorum ama birazz daha önceki kötü anının yılgısı ve evet buna inahnin daha çok da hayvandan korkum dolayısıyla böyle bir şey yapmıyordum bu korukuyu tanımlaacak sözdük bulamıyorum bu cezaevi keşesindeaçıklayaca utanıyorum bu korku akla gelebilecek en budalacak bir karabasıanın sonucuydu karım birçok k ez kenini beyaz tüylerin dikkatini çekmişti beyaz yüyler asmış olduğum pluto ile bu kedi arasındakş biricik ayrımı belirtiyordu ilk gün dikkatimi çekmeişti ama zamnalar yavaş yavaş bu tüyler gözümde belirli bi birim almaya başladı bu biçim korku ve dehşeyim ta kendisini temsil eden ölüm ve kasarabasan makinesi da daracağının biçimiydi artık insanlık duygusunu tamamıtla yitirmiş bir yaratık durumuna gelmiştim benim yerimi sanki canavar ruhlu bir yaratık almıştı cege ve gündüz bir dakika huzur kalmamıştı bende güzndüzleri bu canavar tuhlu yatatık benim yermii alıyor geceleri iste sonu gelmeyen korkunç karabasanların ağılrıı altında eziliyordum bu sürekli karabasanların etkisiyle iyilik kavramamını sojra kırıntılar da silinde gitti ruhumdan beynimde sadece kötülük düşünceleri yer etti uğursuz ve korkunç düşünceler bi arn aolsun yakamı bırakmaz oldu herkesten herşeyen gittikçe daha çok iğrenip tiksinmeye nbaşladım sonucunda sürekli bir bunalım içinde bulunuyordum ve karım bütün bunlara göğüs germek zorunda kalıyrud saygılar seviglerle arkadaşkar sağlıklı mutlu huzurlu olmanız dileğiyle sevgilyle kalın bir sonraki sorularda görüşmek üzere saygılar.

0

saf cahil ve dahi aptal görünüp kazık atmaya calısmaktır basit ama ekilidir düşünsene hiç bir kötülük beklemedigin için bütün savunma mekanızmarını devre dısı bırakmısın güzel bir av olmusun kazıklanma sonrasıda saf ve cahil ve dahi aptal imajını sürdürür bu tipler yalvarmalar yakarmalar ben ettim sen etmeler yada ben yapmadım o yaptılar ucuz esapların adamı olmaktır şark kendini dünyanın en akılı adamı sanar fakat kurban gözyle baktıgı sahıslar genelde şark kurnazıyla anı topa girer küçültülmekten korkarlar yapılması gereken ise bu gibi insanlardan her esabı sorgulayarak saf dışı bırakmaktır gelede iç anadolu kökenli insanlarda sık rastlanır

0

birseyden ıyi kazanç elde etmek için her türlü yola giren sonradan kaybolan tiplerdir ülkemizde cok

0

kısa vadede yüksek kar kısa vadede yok oluş demektir

0

aslında başka türlü düşünüp, başka türlü davranan insanlardır.karşısındakinden yardım göremeyecekse, sanki onun gibi düşünüp davranacağını söyler. karşı taraftan da alacağını aldıkdan sonrada bildiğinden şaşmayan insanlardır.

1

şark kurnazlığı, oryantalist avrupalı düşünürlerin doğu halkına yakıştırdığı bir benzetmedir. şark, arapça doğu demek, garp yani batının zıttı. şark kurnazlığı en basit tabiriyle pragmatist düşünce çıkarcı olmak anlamlarına gelir. daha çok küçük şeylerden kar etmek, bir şeylerden kısarak başka şeylerden kar elde etmek anlamlarına gelir. türk dil kurumu’na göre şark kurnazlığı, doğu kültürünün anlayış, görgü ve davranış gibi özellikleri kapsamında yapılan bir işi zamana yayma, boş vermişlik, neme lazımcılık içeren uzun vadeli planlar yaparak bir işte karşı taraftan istediğini elde etme işi. bir nevi karşı tarafı kendi kültürünün etkisinden hareketle bezdirme ve caydırma yöntemleriyle bıktırarak erişmek istediği şeyi elde etmek şark kurnazlığıdır.

0

şark kurnazlığının sözlüklere göre farklı anlamları olmaktadır sizin bunları burada paylaişabilirm
ilk olrak çark kurnazlığı köylü kurnazlığı gibi bir anlamda kullanılabilir.
çarıklı zihniyet şeklinde deyorumlaya açıktır bu söylem aslında
hiç bir değre önem vermeden sadece kendi çıakrını hesaplayarak bir şey elde etme çabasına girmek böyle bir arayış içerisinde bulunöak her şeyikedni menfaatleri doğrultusunda yorumlayıp böyle göstermek bu şekide lanse etmek üzerine yorumlanan insan davranışıdır kendileri slında. ne yzık ki güzelim ülkemizde bu davranış biçimini benimseye inaalrın sayısını hesaplamak bile imkansızdır çünk ünereydese yolda önümüze çıkan her 4 kşiden 3 ünde bu ziniyet hakiyeti eline almış durumda bulunmaktadır.
analtiik düşünemeen o yüzden çok ısa hedeler koyup sınunda bir sekilde başarısızlığa mahmum olan doğulu zihniyet anlamında kullanldıını da daha önce duymuştum.

0

şark kurnazlığı genellikle bencil ve kendini düşünen ve çalışmayı sevmeyen ancak bir işi yapıyormuş gibi görünüp ancak yapmayan veya başkalarına yaptırmaya çalışan insanlar için kullanılan bir deyimdir..

0

eskilerin basiret bağlanması diye tabir ettikleri bir durum vardır. bir işin yanlış olduğunu bilsende yada sana iyi gelmeyeceğini hissetsende eli ayağın dilin bağlanır o yanlışı bile bile yaparsın. benim başıma sık gelir mesela ama nu basiret bağlanmasınn tehlikei bir derecesi var ki işte onda cesaretten çok düşük iq ve şark kurnazlığı gerekiyor. kısaca şark kurnazları kendilerini çok akıllı sanmaları ve kısa yoldan parayı bulmaya çalışanlara denir.

0

görgüsüz ve köydeki alışkanlıklarını devam ettiren kişilerin yaptığı dolandırıcıklardır

0

kısa vadede yüksek kar ve uzun vadede yok oluş demektir. ama herşeyi çabucak unutan toplumda uzun vadede de kar demektir

0

şark kurnazlığı insanları küçük yalanlar ve hileler ile kendi çıkarları için kullanmak demektir. şark demek doğu anlamına gelir.