0

bir çok iş örgütünde gittikçe önem kazanmaya başlayan programı biçimidir. bu uygulamada çalışanlsr bir iş gününde işe ne zaman başlayıp onu ne zaman erdireceklerini belirleme fırsatına sahiptirler. bu program öncelikle tüm çalışanların iş başında bulunmalarını gerektiren bir temel süreyi gerekli kılar. örneğin, sabah saat 10.00 ile öğlenden sonra 14.00 saatleri arası gibi. bu süre çalışanların işinin başında bulunup çalışmak zorunda olduğu süredir. esnek süre ise, çalışanın işte alabileceği veya olamayacağı esmek saatleri ifade eder. esnek süre örgüt tarafından belirlenerek çalışanın tercihine bırakılır. örneğin saat 06.00 ile 10.00 ve öğlenden sonra 14.00 ile 20.00 arası gibi. böylece çalışanlar işe başlama ile son verme saatlerini, temel süreyi de kapsayacsk şekilde bizzat kendileri seçer. esnek çalışma süreleri iş örgütlerine hizmetlerindeki kaliteyi arttırma, değişen koşullara uyum sağlama, verimlilikleri arttırma, çalışanların refah düzeyleri ile istihdam durumlarını koruma imkanı verir. özellikle kriz dönemlerinde örgütler bu uygulama ile talepteki daralmalardan, maliyet artışlarında ve çslışanlarını işlerinden çıkarma gibi istenmeyen durumlardan korunurlar. bu nedenle çalışma sürelerinde esneklik uygulaması gelişmiş ülkelerde etkili bir istihdam aracı olarak kullanılmaktadır. esnek çalışma süreleri, örgütün rekabet gücünü ve çalışanın işini korumaya amaç edinmenin yanında çalışanın sosyal yaşamlarının geliştirilmesinede imkan tanımaktadır. yöneticiler ve çalışanlar arasında güven ile uzlaşma ortamı yaratarak hedeflenen sonuçları başarı ile ulaşılmasını sağlar.

0

esnek çalışma çalışanların haftalık çalışma süresini çalışma günleri içinde diledikleri gibi ayarlamaktadırlar.

1

asnek çalışmak parelel çalışmanın tersi diyebikir yani ameke

0

mesai saatini doldurduğu sürece ise gideceği saati kendi belirliyor çalışan.

1

genel de bir çok iş ilanında yazan bir kavramdır arttık. esnek çalışma saatlerine ayak uydurabilecek kişiler arıyoruz diye. yani özetle der ki sürekli fazla mesai yapacaksın, yazın farklı kışın farklı saatlerde işten çıkacaksın bu bir kuraldır ve değişen çalışma saatleri için sana fazladan mesai ücreti vermeyiz. hafta sonu gel desem gelmek zorundasın, resmi tatilleri tatilden sayma çünkü dini bayramlar da bile çalışmanı isteyebiliriz. esnek zamanlı çalışma demek köle arıyoruz demenin kibarcasıdır.

0

bol mesai demektir = amele arıyorlar da diyebiliriz.

0

esnek zamanlı çalışma çalışma saatlerini kendine göre ayarlayan belli bir proğram dâhilinde değilde doğaçlama olarak yapılan işlere denir diye biliyorum.