0

bir insanın ne olursa olsun kafasının rahat olması yada başkasının çabaladığı bişeyin onda olması ve çabalamamasi

0

birinin zorda olduğu bir durumda aynı durumda ki rahat başka biri için kullanilan iki kelimedir tuzu kuru deyimi

1

bir zamanlar tuzun çok değerli olduğu zamanlarda insanlar evlerinin ahırlarına tuz depolayıp yıl içinde afiyetle kullanmak için sakladığı devirlerde bir afet olur ki gözler böyle bir afete şahit olmamış o derece yani neyse derken afet sonrası köylüler hızla toparlanma sürecine girmiş zarar ziyan bir şekilde karşılanmış ve kış mevsimi gelmiş çatmış tabi bu afet sırasında köylünün tuzu erimiş gitmiş köylüler yemek yaptıkları sırada tuz bulabilmek için eriyen tuzun bulunduğu toprağı yemeklerine atıyorlarmış tabi böyle olunca da yemeğe toprak karışıyor tadı iğrenç oluyormuş.
hal böyle iken ve hergün köy kahvesinde insanlar şikayet ederlerken bir kişi hiç bu konudan şikayet etmiyormuş bir köyün ileri gelenleri sormuş hacı dayı sen hayırdır ya hepimiz toprak yemekten düçar olduk sende tık yok bakale gardaş sende tuz mu var yoksa? hacı dayı cevap vermiş lan gardaşlar siz tuzunuzu ahırlarda sakladınız afette tabi tuzunuz ıslandı ben ise tuzumu evimde sakladım afet sırasında şimdi hepiniz bir parça tuz için toprak atıyorsunuz ve şikayet ediyorsunuz ben neden şikayet edim 'benim tuzum kuru' demiş.
işte bu tarihi laf deyim olmuş dilden dile gönülden gönüle söylene durmuş ne zaman ki yemekten şikayet ederse köylü hacı dayıya bakıp onun 'tuzu kuru' tabi der iç geçirirmiş.
tuzu kuru deyimin hikayesi böyle sakın ha demeyin atahan gardaş iyi salladın sallamadım hikayesini yazdım
şimdi kardeşim gerçek anlamına gelince tuzu kuru demek yani keyfi yerinde tıkırında mani çok cepte demek tuzu kuru olmak iyidir be kardeşim tuzun kuru olmazsa burda bir kuruşa yazı yazarsın işte benim gibi saygılar efenim

1

her hangi bir sıkıntısı olmadığı anlamına gelebilen bir söz grubu