0

ortada gergin bir durum varken birinin ortamı iyice germeye çalışması ateşe körükle gidilir denilir

0

mesela yalan bir ateşe körükle gittiğinizde ateş daha da alevlenecek ve ateşin alevleri büyüyecektir. o yüzden gündelik hayatımızda da ateşe körükle gitmek deyimi de şu amaçla kullanılır. örneğin kavgalı veya sinirli birine sinirlendiği kişi ile ilgili ya da sinirlendiği konu ile ilgili bir şey söylediğimizde o konuya ya da kişiye daha çok sinirlenince için bu yüzden ateşe körükle gitmek deyimi kullanılır.

0

bir kavga,tartışma anında olmadık fitneler sokarak o olayın büyümesini sağlayan anlamında kullanılıyor.

0

yangina kelimesi de kullanilir tartişma vs kötü durumu yatiştirma çabasiyla değil tam tersine arttiracak şekilde davraniş sergilemek anlaminda kullanilir

0

bi durum karşısinda o durumu daha da kötü yapacak şekilde durum sergilemek

0

ateşe değil yangına körükle gitmek diye bir deyim vardır. şu anlama gelir zaten olumsuz olan bir durumu daha da olumsuz hale getirecem davranışlar sergilemek.

1

olumsuz yaşanan bir olay sonucu herkes gergin ve kızgın bir halde iken ortamı yatıştırmak ve sakinleştirmek yerine olayı daha da dramatize edip tarafları birbirine karşı ateşlemek ve kışkırtmaktır.

1

bir olay varken başka biri konuya dahil olup ateş olan bir şeye olaya sende dahil olup daha da alevlenmesini sağlamaktir