0
1

nasih-mensuh konusunda farklı fikir ayrılıkları vardır. kimisi kuranda var derken kimisi de yok demektedir.
kuranda var olduğunu düşünüp cevaplamak isterim. okuduklarıma göre;
kuran nasih-mensuhu 3 şekilde tanımlıyor.
birincisinde metnin kendisi var, ama hükmü yok diyor..
ikincisinde; metnin kendi yok ama hükmü var diyor.
üçüncüsünde ise; metnin kendisi yok, hükmü de yok diyor..
*
ben bu kelimelerin kendi adıma ne olduklarını bilmiyorum, anlamadım da..

0

nesh silmek anlamındadır , mensuh ise ortadan kalkanı ifade eder. bu anlayışa göre kur'an'da bazı ayetlerin diğerlerinin hükmünü ortadan kaldırdığını söyler. yani son gelen ayetlerin ilk gelen ayetlerin hükmünü kaldırdığını beyan eder.bazı din alimleri bunu kabul ederken bazıları ise kabul etmez. bu olayın bir tedrici yani aşamalı öğretim metodu olduğunu savunanlarda vardır.
hatta bu görüşe zıt görüşte olan din alimleri kur'an'da hiçbir çelişki yoktur ki içinde nasih mensuh da olsun görüşüne sahiptir.

0

arapça'da nesh kelimesinden türeyen nasih ortadan kaldırma ve silme anlamındadır, mensuh silinen ortadan kalkanı anlamındadır.

0

kitabımızda emir ve neyre dair hükümlerden bazıları bir ikmetten dolayı değiştirilmiştir daha sonra gelipte önceki ayetin hükmünü kaldıran ayete nasih hükmü kaldıran ayete de mensuh denir bu durum hadis-i şerifler de de olmuştur nasi ve mensuh ayetlerinin bilinmesi sayesinde hangi ayetlere amel edilmediği hangi ayetlerin hükmünün kaldırılıp ona amel eilmeyeceği anlaşılır