0

çocuklara sorumluluğu okula başlamadan kendiniz öğretmelisiniz çünkü çocuk en çok sizi tanıdığı sizin sözünüzü dinlediği için çocuğa ufak çaplı görevler vermek le başlamalısınız .

0

bence çocuklara sorumluluk duygusunu kazandırmak için çeşitli görevler verilmeli çocuk bu görevleri başardığında sorumluluk duygusunu kazanabilir. ve bence biraz'da özgüven kazanabilir. tercih'e göre çocuğa görevi bitirdiğinde hediye verilebilir. çocuğun eline çok fazla teknolojik alet vermek yerine kendisine yararlı olacak ufak görevler verilmeli. böylece çocuk sorumluluk duygusu kazanabilir. bir tane görev örneği vereyim mesela oyuncaklarını topla gibi gibi

1

çocuklara onların basarabilecekleri ufak tefek sorumluluklar vererek onların özgüvenini arttırabilirsiniz.

1

çocuklarda sorumluluk duygusu çocuk büyüme aşamasında ufakken başlanmalıdır.
ona ufk basit yapabileceği görevler vermelidir.. hatta çocuğa bunları oyun gibi sunmak eğlenceli hale getirir onun için bunları.. sonunda bazen ufak ödüller ile çocuğu sevindirmek..
ben kendi oğullarımda uyguladıklarımı anlatmak isterim..
ufakken 5-6 yaşlarından itibaren başladım sayılır..onlara şunu derdim.. bakın ben her gün yatağımı topluyorum, düzeltiyorum.. sizlerde yataklarınızı bu şekilde yaparsanız mutlu olurum..o minicik elleri ile yatak örtüsünü düzelttikleri şu an gözlerimin önüne geldi.
sofrada ki bunu halen yaparlar o alışkanlıkları kaldı üzerlerinde..
herkes yediği tabağı mutfağa kadar götürecek derdim.. herkes eşim dahil bunu yıllarca hep uyguladılar..
eşyalarını herkesin dolabına kendilerinin koymaları, oyuncaklarının sepetleri vardı, oynandıktan sonra toplanıp sepete koyulması..
okul zamanı göstermiştim sonra öğrendiler.. defterler kaplanırdı.. onların kaplanması..
ders çalışmaları, verilen ödevlerinde hiç yardım etmedik.. bilmediğiniz konularda dedik yapamazsanız bize sorabilirsiniz..
sonra, o zamanlar büyük oğlumun zamanında odun yakardık.. doğalgaz o zaman yok.. kesili odunlar geldiğinde babası taşırdı.. oğlum odunları kuruluk dediğimiz yerde ona oyun gibi gelirdi düzgünce dizerdi.
aklıma geliyor ama uzun sürecek..
ağaç yaş iken eğilir sözüne örnek oldu sanırım..
şimdi iki oğlumda kimseye muhtaç olmayacak şekilde kendi evlerinde hayatlarını sürdürüyorlar.

0

bebekliktem başlanarak verilmesi öğretilmesi gereken önemli şeylerden biridir. ben bebeğime küçük sorumluluklar vererek öğretmeye çalışıyorum mesela biberonunu eline verip kendi su içmesini sağlıyorum kendi içmezse ben alıp içirmiyorum anlıyor ki kendi içmezse susuz kalacak 1-2 denemeden sonra öğreniyor yada mamasını kaşığını tutup kendi yemesini gösterip öğretiyorum. ileri yaşlarında da küçük görevler vererek öğretmeye çalışacağım (yatağını toplaması,odasını toplaması,yemek tabağını mutfağa götürmesi gibi )ama çocuk yapmadığı zaman verilen görevi asla siz yapmayın bırakın yapmadığında neler olduğunu yaşayarak öğrensin.

0

çocuk yaşlarda benimsetilmeli uygulanmalıdır defalarca tekrarlanmalı aklında zihninde yer edinene kadar hatırlatılmalı