0

reşat nuri gültekin
eserlerinde anadolu daki insanların dertlerini, sıkıntılarını işlemiştir. sade bir dil kullanmıştır. en ünlü çalıkuşu romanı bir tiyatro eseri olarak yazılmıştır.
eserleri: en önemli eserleri, çalıkuşu, dudaktan kalbe, acımak, yaprak dökümü adlı eserlerdir. bu eserlerin yanında bir çok eser vermiştir. bunlar; ateş gecesi, miskinler tekkesi, gökyüzü, eski hastalık gibi eserler edebiyata kazandırmıştır.
yahya kemal beyatlı
şiirlerinde modern edebiyatı benimsemiştir. aruz ölçüsünü edebiyata başarı ile uygulamıştır. eserlerin mükemmel olması için uğraşmıştır. edebiyatın her türünde eser vermiştir ama asıl ünlü olmasını saylayan tür ise şiir’dir.
eserler: kendi gök kubbemiz, aziz istanbul, eğil dağlar gibi eser kazandırmıştır.

0

ikinci meşrutiyet’ten sonra başlayan uluşçuluk akımı yayılmaya başlamıştır. edebiyatta da milli edebiyat dönemi başlamıştır. ziya gökalp ve ömer seyfettin’in yayımladıkları genç kalemlr dergisiyle tam anlamıyla milli edebiyat dönemi başlamıştır. milli edebiyat döneminde eserler, sade ve arı bir türkçe ile yazılmıştır, eserlerinde çokça yurt sorunları ve ulusal değerler üzerinden durmuşlardır. milli edebiyat akımında en güzel örnekleri veren yazarlar, yakup kadri karaosmanoğlu, halide edip adıvar, reşat nuri gültekin, ve refik halit karay’dır. milli edebiyat akımında hece ölçüsü yerine aruz ölçüsü ile şiir yazan mehmet akif ersoy’dur, ahmet haşim ise, izlemcilik anlayışıyla saf şiir’i benimsemiştir. milli edebiyat akımında en çok toplum ve ülke meselelerine yer verilmiştir, sade türkçe ve hece ölçüsünü kullanmışlardır. milli edebiyat döneminde bulunan yazarlar arapça ve farsça kelimeler yerine türkçe de karşılığı olan kelimeler kullanmıştır ama bilimde kullanılan arapça ve farsça kelimler hayla kullanılmaya devam edilmiştir. konuşmalarda istanbul konuşmaları yapılmıştır.
milli edebiyat dönemi sanatçılar
ziya gökalp
eselerinde hal dili kullanmaya başlamıştır. sosyal hayatı batı tarzı düzenleme yapmıştır. eserlerinde çokça türkçülüğü savunmuştur.
eserler: en önemli eserleri, türkçülüğün esasları ve kızıl elmadır. bu eserlerin yanında, türk medeniyet tarihi ve malta mektupları adlı eserler vardır.
ömer seyfettin
edebiyat tarihin en önemli hikayecilerindendir. eserlerinde sade bir dil kullanmıştır. çokça eserlerinde anadolu insanının yaşam tarzlarını yazmıştır.
eserleri: başını vermeyen şehit, yalnız efe, bomba, ilk düzen ak, bahar ve kelebekler gibi eserler bırakmıştır.
yakup kadri karaosmanoğlu
eserlerinde çokça toplumun dertlerini yazmıştır. yakup kadri karaosmanoğlu bir çok türde eser verse de en ünlü olduğu tür romandır. eserlerinde halk ile aydın çatışmalarını yansıtmıştır. yakup kadri osmanoğlu’nun çok güçlü bir gözlemci yeteneği bulunmaktadır.
eserleri: en önemli, eserleri, kiralık konak, ankara, sodom ve gomore’dir. bu esrleri yanında bir çok eser bırakmıştır. bunlar, nur baba, hüküm gecesi, yaban, bir sürgün, mili savaş hikayeleri gibi eserler bırakmıştır.
halide edip adıvar
ne kadar edebiyatçılığı ile ünlü olsa da o zaman kurtuluş savaşında bir asker gibi cephe gerisinde savaşmıştır. eserinde çokça kurtuluş savaşı yer edinmiştir. edebiyatta her alanında eserler yapmıştır.
eserler: en önemli eserleri, ateşten gömlek, türk’ün ateşle imtihanı, sinekli bakkal’dır. bu eserlerin yanında bir çok eseride vardır. bunlar; vurun kahpeye, tatarcık, zeyno’nun oğlu, mor salkımlı ev adlı eserler kazandırmıştır.