0

ülkemizde her yıl yaklaşık 43 bin dönümlük alanda buğday yetiştirebilmek aslında mümkündür. bunun yaklaşık 22 dönümlük alanı makarnalık olarak bilinmektedir. 21000 dönümlük alanı ise ekmeklik olarak yetiştirebilmek mümkün olduğunu söyleyebiliriz. üretim alanlarında yaklaşık 8500 ton 1 tane ürünü elde etmemiz mümkündür. 2011 verilerine göre en fazla yetiştiricilik %34 ile iskele bölgesinde yapılmış olup bunu lefkoşa ve gazimağusa takip ettiğini bilmemiz gerek. en az üretim ise yüzde bir oranında güzelyurt bölgesinde yapılmış bu da doğal olarak üretimin çok az olduğunu bizlere gösterdiğin söylemeliyiz. yıllık ortalama tahmini 30 ile 35 bin ton buğdayda ithal edildiğini söyleyebiliriz. 2006 yılından yaklaşık yıllık 3 ile 10 bin ton civarlarında buğday ihraç edildiğini söyleyebiliriz. bu bizim için de tabii ki yeterli bir üretim olduğunu görebilmekteyiz.

0

ülkemizde buğday daha çok iç anadolu bölgesinde ve doğu anadolu bölgesinde yapılan bşr tarım çeşidir. buğday üretiminde iyi seviyelerde sayılırız. ayrıca buğday, daha çok karasal iklim ağırlıklı bölgelerde yetişme alanı bulur. ünün hammaddesidir. ekmekten turun daha birçok alanda kullanılan değerli ve sağlıklı bir bitkidir. aynı zamanda karbonhidrat yönünden oldukça zengindir. özellikle ülkemizde tüketimi en fazla olan ürünlerin başında gelir.

0

bugday(triticum) bugdaygiller (poaceae) ailesinden bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bir bitkidir.karasal iklimi tercih eder.mısır ile birlikte dünya çapında ikinci en fazla ekimi yapılan tahıldır.bunları prinç takip eder.bugday:un yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin maddesidir.kabuğu ayrılabilecegi gibi kabugu ilede öğütülebilir

0

ülkemiz buğday üretimin de iyi bir konumda ama fiyatların bu kadar uçuk olması anlam veremuyorum