0

çağımızda hala kuma sorunları var tabii ki az sayıda da olsa var. fakat benim'in mardinli tanıdıklarım sayesinde öğrendiğim, bir adamın karısıyla ve kuması ile aynı evde yaşamadığı doğrultusunda. önceden bir adamın 4 5 eşi de olsa hepsi aynı evde kalabiliyorken, şu anda en fazla 1 tane kuma oluyor ve başka bir evde kadına bakmak zorunda adam. çünkü yaşlı insanlar hala bilgisiz olsada çocukları okumuş kültürlü insanlar, doğudaki çocuklar genelde okumuş insanlardan oluşuyor. o yüzden kadınlar arasında bir kavga gürültü çıkmıyor. fakat bir kadın varken ikinci bir kadının adama nasıl geldiği hala anlayamadım konulardan birisidir. belki de zorla getirildi evet zorlanarak evlendirildi ya da ona eş olarak görüldü. hala toplumumuzda olması da açıkçası beni düşündürüyor, ama eskiye nazaran az olduğu için içimizde biraz rahatlıyor.

1

kuma sorunu tamamen hala geri kafalı zihniyete sahip olan birçok insanın ülkemizde var olduğunu apaçık ortaya koyan bir sorundur. kuma geleneği aslında eskiden savaş sırasında, erkek nüfusunun fazlaca azalması nedeniyle erkeklerin kendi himayelerine birden fazla kadın alma ihtiyacı hissetmesinden doğmuş olan bir gelenektir. yani savaşlarla erkek nüfusu azaldığı için o dönemlerde belki de bir erkeği birden fazla kadın düşüyor mantığı mevcuttu. ancak günümüzde böyle bir şey söz konusu olmadığı için erkekler kuma olayını çok farklı anlıyorlar. özellikle ilk evlendikleri kadın onlara erkek çocuk vermediyse başka bir kadın ile evlenerek erkek çocuk sahibi olmaya çalışıyorlar. eğer konumda erkek çocuğu olmadıysa başka bir tane daha alıyorlar. ya da ilk evlendikleri eşinde çocuğu olmadığı zaman kesinlikle sorunu kendilerinde aramıyorlar ve yeni bir eş alarak çocuk sahibi olmaya çalışıyorlar. genellikle de sorun kendilerinin de oluyor ve böylece bir sürü kadınında günahına girmiş oluyorlar. bu tamamen eğitimsizlikle ve geri kalmışlıkla alakalı bir durum maalesef. aklı başında olan ve mantıklı hareket eden hiçbir erkek eşinin üzerine kuma getirmez. eğer anlaşamıyorsak ya da eşinin çocuğu olmadığını öğrendiği ise ve çocuk sahibi olmak istiyorsa o kişiden boşanır ve yeni bir kişiyle evlilik yoluna gidebilir. ama bazı zihniyetler maalesef bunu idrak edemiyor ve düşünemiyor. maalesef bazılarının kafası hala osmanlı devrinde kalmış. kendilerine harem kurmaya çalışıyorlar galiba.

0

ülke olarak hala maalesef geri kalmış bir toplum olarak yaşıyoruz. okuma oranı çok düşük. hala okuma yazma bilmeyen insan sayısı var. bu sayıda hatırı sayılır bir orandır. insanların cahilliği, cinsel güdüleri, eşlere verilmeyen değer, insani ve aile ilişkilerin zayıflığı ve tüm nedenler kuma sistemini hala aktif kılmaktadır.

0

erkeklerin doyumsuzluğu ve yanlış yetiştirmeden dolayı, kadınları köle olarak gördükleri için ya da yalnız kalmadan korktukları için olabilir