1

dünyanın kendi hareketleri sonucunda gece ve gündüz meydana gelir yani dünya bir tam tur döndüğü zaman bir günlük zaman geçmiş olur. hem kendi etrafında hemde güneş'in etrafında dönmesini ise bir sene içerisinde tamamlar ve bu süre içerisinde mevsimler meydana gelir.

0

dünya kendi etrafında batıdan doğuya doğru döner, bu dönüş 24 saatte tamamlanır, bir dönüş bir günü ifade eder, dünyanın hızının hissedilmesi atmosferle beraber dönmesidir. dünyanın günlük ve yıllık hareketleri vardır. dünyanın günlük hareketi: dünya kendi ekseni etrafında dönüşünü bir günde yani 24 saatte tamamlar buna günlük hareket denir. sonuçları: gece gündüz oluşur, gün içinde güneş ışınlarının düşme açısı değişir, sıcaklık değişir, gölge boyu değişir, okyanus akıntılarında halkalar oluşur, yerel saat farkları oluşur, doğu ve batı yönleri belirlenir.
dünyanın yıllık hareketi: dünya güneş etrafındaki dönüşünü 365 günde tamamlar işte buna yıllık hareket denir. sonuçları: mevsim süreleri farklı olur, eylül ekinoksu iki gün gecikir, şubat ayı kısa sürer.