0

selçuklu devletinin yurt ihtiyacı ve bizansın engel olma isteği bu savaşa neden olmuştur malazgirt muşun ovalarından biridir savaş 1071 yılında yapılmıştır bizans kaybetmiş ve komutanlarından biri esir düşmüştür bizans safından türklerin safına peçenekler geçmiş bu yüzden bizans savaşı kaybetmiştir

0

iv. romanos diogenis, 1071 yılı ilkbaharında tüm selçuklu ülkesini istila etmek amacıyla istanbul’dan büyük bir ordu ile yola çıktı. alp arslan halep önlerinde iken, bizans imparatoru’nun büyük bir ordu ile erzurum’a doğru ilerlediğini öğrenince mısır seferini yarıda keserek derhal anadolu’ya döndü.
26 ağustos cuma günü malazgirt-ahlat arasındaki rahve ovasında tarafların karşı karşıya geldiği savaşta, bizans ordusu neredeyse tamamen imha edildiği gibi imparator iv. romanos diogenis de tutsak alındı. esir bizans imparatoru ve alp arslan arasında bir antlaşma imzalandı. ancak alp arslan tarafından ülkesine dönmesi için serbest bırakılan iv. romanos diogenis, istanbul’daki muhalif grup tarafından yapılan darbe ile iktidardan indirildi. devrik imparatorun tahtta yeniden hak iddia etme ihtimaline karşı gözlerine mil çekilmesi ve istanbul’da hapse atılmasının ardından hayatını kaybetmesi ile bu antlaşma da geçersiz oldu.

0

ticaret yolunu ele geçirme ve selçuklular açısında bizanslıların müslüman halka baskı kurmaları