0

tekiş, melikşah’ın musul seferinde bulunmasından yararlanarak bir kere daha isyan etti. melikşah kardeşinin üzerine yürümek için kışın geçmesini bekledi. sonra isyanın çok tehditkâr bir şekil almasından dolayı emrinde artuk, porsuk, bozan, türşek, kumaç ve ayaz gibi meşhur kumandanlar olduğu hâlde büyük bir orduyla harekete geçti. merv-i rud’dan serahs’a kadar olan bölgeyi kontrolü altına almış olan tekiş, bu sırada serahs’ı kuşatmaktaydı. nizâmülmülk idaresindeki selçuklu ordusunun yaklaşmakta olduğu şeklinde uydurma bir haberle yanıltılan melik, acele olarak kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldı. önce venec’e çekilen tekiş, melikşah tarafından takip edilerek tirmiz’de bir kere daha teslim alındı. yeniden isyana teşebbüs edememesi için gözlerine mil çekilerek hapse atıldı. tekiş’in yerine toharistan melikliğine, ilginç bir şekilde onun oğlu ahmed tayin edildi. bu durum isyan sırasında oğlunun tekiş’i desteklemediğine işaret etmektedir.

0

tekiş ilk olarak 1081’de horasan’ın önemli şehirlerinden merv ve nişabur’u ele geçirmeye kalkışıp isyan etmişti. bir süre önce disiplinsizlik sebebiyle ordudan atılan 7.000 kadar ermeni de, bu isyan sırasında onu desteklemişlerdi. fakat tekiş, melikşah tarafından tirmiz şehrinde kuşatılınca af dilemiş ve isteği kabul edilmişti.

0

padisaha ve yönetim sistemine karsi yapilan bir isyandir. bu isyani güç de olsa durdurmayi başarmışlardir. bu tur isyanlarla bu devlet çoğu kez yaşadı. bunu bu ülke çoğu kez gördü. ama her zaman da gereken neyse yapıldi. yapilmasi da gerekirdi. olmasi gereken sey de budur.