0

var sistemi dünya kupasında öncelikle pilot olarak kullanılmıştır. burada yapılan pilot uygulama ile şimdi tüm dünyada kullanılmaya başlamıştır. bundan sonra tüm maçlardaki sıkıntılı pozisyonlar var sisitemi ile açığa kavuşturulacaktır. var sisteminde toplam 3 hakem bulunmaktadır. bu hakemler dışarıda bir merkezde ekranlar karşısında pozisyonlara bakmaktadır. maç hakemdi herkhengi bşr pozisyon hakkında var hakemlerine daha doğrusu bar sistemine başvurabilir. var sisitemi ile birçok pozisyon açığa kavuşturulmaktadır. maçlardaki sorunlu durumlar çar sistemi ile hemen açığa kavuşturuluyor. bugüne kadar yüzlerce pozisyon bu sistem ile açığa kavuşturulmuştur. var sistemi bizim ülkemizdede yapışan bir uygulamadır. var sisiteminde görev alacak hakemler eğitim almış insanlardır. bu sistem uygulamaya girmeden önce tüm hakemler var sistemi konusunda eğitim almışlardır. aslında bir bakıma var sistemi hakemlerin işini kolaylaştırmıştır. onlarda kaçırdıkları pozisyonlar hakkında ya da çok itirraz edilen pozisyonlar hakkında hemen bu sisteme başvurup yardım almaktadır. bu sistem ile ayrıca bir çok durum penaltı ilke sonuçlanmıştır. ya da verilen birçok penaltı uygulaması iptal edilmiştir. görüleceği üzere çar sistemi futbolda biraz olsun takımlara adalet getirmiştir. yani haksız olarak verilen kararların önüne de geçilmiş olmaktadır. diğer yandan var siteminin bir diğer katkısı da verilen kararlara ştirraz hemen orada halledilmektedir. yalnız bu sistemin bşr sakıncası olarak var sistemine başvurulduğu zaman dilimlerinde biraz olsun oyun soğumaktadır. ayrıca vara başvurular çok olunca maç daha çok duraklamaktadır. buda hem oyunu hem de futbolcuları soğutmaktadır. genel olarak var sistemi futbola faydası bulunmaktadır ve gereklidir.

0

doğru ve adil bir şekilde kullanilirsa futbol akışını bozacağını sanmıyorum

0

akışı bozmuyor abi akışı yerine koyuyor. var sistemiyle bir maçta eğer doğru şekilde uygulanır ve iletişim problemi yaşanmazsa maksimum 30 saniye kayıp olur. 30 saniye de bir maçın kaderi değişiyor.

0

var sistemini pek beğenmedim. zevkli bir maç izleyemiyoruz artık ikidebir var'a gidilip bakılıyor daha dünkü galatasaray maçında iki kere gidildi. ben var sisteminin futbola daha fazla zarar verdiğini düşünüyorum.