1

daha bugün evde katmer yaptık ve yedik eşim ile beraber. günlerdir aş eriyordum neredeyse katmer diye diye.. nasıl yaptık anlatayım.
marketten şu hazır baklavalık yufkalardan aldık. 100 gram kadar çekilmiş hakiki antep fıstığı aldık, toz gibi, acayip pahalı 30 lira verdim 100 gramına kilosu 300 lira idi.
kaymak aldım, şarküteriden 250 gramlık kutularda olan. diğer malzemeler evde vardır.
baklavalık yufkayı açtım, bir parçasını çıkardım. ondan evvel 100 gram kadar tereyağını erittim tavanın içince ve bu açtığım yufkanın üzerine yarısını döktüm ve fırça ile her yerine yedirdim. ikinci yufkayı da üzerine serdim kalan tereyağını yine sürdüm. sonra ilk önce antep fıstığını serptim bolca yufkanın her yerine gelecek şekilde.. üzerine kaymaktan bıçak ile parçalar kesip kesip attım. bunların üzerine de biraz toz şeker serptim. önce yufkanın alt tarafından sonra da üst tarafından ortaya katladım. sonra da sağdan soldan tam bir kare elde ettim diyeyim.
tereyağını erittiğim tavada zaten az da olsa yağ olduğundan bunu ateşin üzerine aldım ve katmeri koydum, önlü arkalı kızarttım. hemen kızarıyor zaten. sonra üzerine biz dondurma koyarak yedik. çok güzeldi. afiyet olsun.

0

malzeme bir kilo un hamur mayası ,ondan sonra tuz, ılık su ne yapalım ıspanakli yapalim. hamur malzemeleri bunlar yapılışı unu derin bir kaseye koyarız. bunun içerisine su, tuz beraber bunları ılık suyu koyup hamur haline getiririz.. kulak memesi kıvamında bunu dinlendirmeye veriri.z hemen hemen bir saat kadar mayaların mayalandıktan sonra çıkartırız yıkadı ıspanak larımızı yıkarız yıkadıktan sonra bunları kıyarız ondan sonra bunu da derin bir kaseye alıp içine biraz zor peynir birazcık tuz ekleriz bunu da kar harmanlayıp hamurumuzu beze haline getiririz hamurumuzu açarız açtıktan sonra içerisine kaşık yardımıyla yağ serpiştirin yalan üzerine de hamuru kenarlarından ortaya gelecek şekilde ikiye katlarız tekrar donuk atladığımız bölümleri çok hafif olarak ya dökeriz yağın üzerine de ıspanaklı peynirli ısmaıl amca koyarız sonra kenarlarından tutarız bunları ikiye katlarız ya saç olabilir ya da teflon tava olabilir tüpün üzerinde yağ koymadan koyarız gözlerimizi koyduktan sonra gözlemlerimizi koyduktan sonra hafiften çeviririz orasını da diğer yüzünü day ağlarız sana yağ margarin ile margarinle yağların yandıktan sonra diğer aynı işlemi diğer bölümü ne de diğer yüzüne de yaparız ondan sonra pişiririz afiyet olsun yiyebilirsiniz.

0

hamuru un su tuz ölçüsünü kendine göre ayarla.
hamuru açmak için un
içi için margarin ya da tereyağ
üzeri için su tereyağ ve tuz
un su ve tuzu karıştırarak hamur elde ediyoruz. sonra küçük küçük top şeklinde bezeler e ayırın.
tezgah üzerinde un yardımı ile hamuru açın.
hamurların üzerine yağı sürün. oklava yardımı ile hamurları açın. üzerine tekrardan erittiğimiz yağa tuz ve su ekleyip üzerine sürün.