0

1998 yılındaki zeugma antik kentini kurtarma çalışmaları sırasında bulunmuştur. fakat zeugma antik kentinin bir kısmı baraj sularına kurban edildiğinden yerlerinden sökülerek müzede sergilenmektedir. çingene kızı mozaiği özel bir odada tutulmaktadır.

0

zeugma çingene kızı mozaiği bulunuşuyla ve adının verilmesiyle ilgilidir.

gaziantep te arkeologlar inceleme yaparlerken ve umutları yok iken orada yaşayan bir vatandaş yanlarına gelerek kendisinin mozaik çıkardığı bir yer bildiğini geçmişte babasının ve kendisinin bu mozaikleri satarak evlendiğini anlatır, arkeologlar adamı takip ederek işaret ettiği yere vardıklarında görünürde içi oyulmuş harap mozaiklerden başka hiç bir şey göremezler fakat kırık düşmüş bir sütunu kaldırmak istediklerinde altında çingene kızı mozaiğini görürler suyla ıslatmalarının ardından mozaik tüm açıklığıyla ortaya çıkar çok sevinirler herkes başına toplanır.

bu kim olabilir diye düşünürlerken kulağındaki iri küpeler ve duruşundan bakışından dolayı çingene kızına benzetirler ve mozaiğin adı öyle kalır.
fakat bunun yanı sıra büyük iskender olabileceği ya da toprak ana gaia olabileceği üçüncü bir olasılık ise şenliklerdeki mainad olabileceği düşünülmüştür. çünkü resimde başının yanlarında asma yaprakları vardır. fakat sonuçta adı çingene kızı kalmıştır.

mozaik bir villanın yemek odası taban mozaiğidir.

0

çingene kızı mozaik çok değerli bir tarihi eser yurt dışında kaçılmış bir eserdi türkiye milyonlar ödeyerek tekrar ana. vatani alan gaziantep eğitirdi gitmenizi gelip görmenizi tavsiye ederim çok farklı bir hikayesi var anlatılmakla bitirilmywn bir an var