0

üzüm üzüme baka baka kararır deyimi bana bir insanla aynı ortamda kala kala aynı o insan gibi olursun. yani kötü bir arkadaşla gezersiniz kötü ahlaklar edinirsiniz.

0

bir insanin yanindaki arkadasindan etkilenmesi ona benzemesi alaminda kullanilir korle yatan sasi kalkar gibi o yuzden arkadasini iyi sec derler

0

sizin yanınızda nasıl biri varsa siz illaki onun huyundan suyundan etkilenirsiniz o yüzden derler ya arkadaşını iyi seç diye .
çünkü sürekli onun yanında olacağın için illaki o ne yaparsa onunla sende yapmaya baslayacaksin .iyilerle gezersen alırsın mertebe kotulerle gezersen donersin merkebe demişler iyi insanlarla dostluk edersen iyiyerlere gelirsin kötü insanlarla gezersen kötü insan olursun demektir.uzun uzume baka baka kararir lafı da burdan gelmiştir illaki etkileşim olur yani.birbirinden etkilenmek manasindadir şimdi biri gelse senin yanına sen onunla takılmaya baslasan gel şuraya gidelim dese gidersin yani onun gibi olursun.az çok insan etkilenirsin.

0

huyu suyu bir olan anlaşabilen kişilere denir

0

bir insan başka bir insanın huyunu suyunu alır demek

0

insan yanındaki insana bakarak kararır yani kim yanına iyi bir insan alırsa onun gibi olmaya başlar kim yanıma kötü bir insan alırsa onum gibi olmaya başlar

0

misal bebekler ebeveynleri ne yaparsa onu taklit eder ve bir süre sonra onun gibi davranmaya başlar. bu deyimde de bunu anlatmaya çalışıyor.