0

rasyonalizme tepkinolarak doğmuş ve insan aklında doğuştan hiçbir bilginin bulunamayacağımı bilgilerin sonra da deneyim tecrübe ve duyumlarla elde edildiğini savunan anlayıştır. bu öğretinin önde gelen temsilcisi j. locke ve d. hume dir.
j. locke:
j. locke a göre insan zihni doğuştan bir levha gibidir. insan zihninde doğuştan hiçbirşey yoktur. zihin duyumlarla ve deneylerle sonradan dolar. ona göre insan zihninde hiçbir düşünce yoktur ki daha öce duyular da olmuş olsun. kısaca j. locke insan zihninde doğuştan hiçbir bilginin olamayacağını. bütün bilgilerin duyum deneyle sonradan kazanıldığını savunmuştur.
d. hume :
insan zihnini düzenleyen bütüb ilkelerin deneyden geldiğini savunmuştur. ona göre insan zihninde bulunanlar izlenimler ve fikirler olmak üzere ikiye ayrılır. izlenimler duyu organları yoluyla elde edilir. fikirler ise izlenimlerin kopyalarıdır. bu nedenden ötürü izlenimler olmadan fikirler olamaz. kısaca ona göre insan zihninde doğuştan bilgi yoktur. bilgiler ancak izlenimler yani duyu organları yolu ile elde edilir.