0

burana minaresi 11. yüzyıla ait, orta asya’da inşa edilen en eski minarelerden birisidir. tokmak şehrinin 15 km güneyinde bulunan minare, yapılan araştırmalara göre ilk inşa edildiğinde yüksekliği 45 metre olup, 15 ya da 16. yüzyıllarda gerçekleşen bir deprem sonucu minarenin bir kısmının yıkıldığı düşünülmektedir. burana minaresinin şimdiki yüksekliği 24,6 metredir.
sekizgen bir kaide üzerinde yükselen silindirik gövdeli minare, yukarı doğru gittikçe daralan bir forma sahiptir. yapılan sondaj çalışmalarıyla bu minarenin temeli 5 metre derinliğe sahip olduğu anlaşılmış. temel dörtgen formda olup, taşlar üst üste konularak örülmüştür.
minarede kullanılan tuğla örgü tekniği uzgend(özkent) minaresine nazaran daha kaba bir görünüme sahipmiş. süslemede tuğla örgü dışında alçı süslemeden de yararlanılmış. ancak dayanıklı bir malzeme olmadığı için günümüzde önemli bir kısmı dökülmüştür.
burana minaresinin güney yönünde yerden 5.3 m (6,45) yükseklikte bir giriş kapısı bulunmaktadır. bu girişten spiral merdivenlere ulaşılır. merdivenlerin üzeri tahta ile kaplanmıştır.