1

anti tpo, yani bilinen adıyla haşimato hastalığıdır. anti tpo , tiroid rahatsızlıklarını belirlemek amacıyla yapılan bir testtir.haşimato hastalığı aslında bağışıklık sisteminin virüs bakteri parazit ve mantar gibi vücuda çok fazla zararı olan maddeleri tiroid bezine yönlendirerek onu yok etmeye çalışmasıdır yani vücudumuz resmen kendi tiroidi ile savaşmaya başlar.bu savaş sonrasında tiroid bezlerinde çok fazla iltihaplı hücre meydana gelir ve bunun sonucunda da tiroid hücrelere zarar görmeye başlar ve en son safhada da tiroid hormonu gitgide azalmaktadır. tiroid bezleri küçülmeye başladı foça'da vücutta hormon yetmezliği baş göstermeye başlar. haşmet rahatsızlığı uzun zaman içerisinde ortaya çıkabilir çünkü başlarda tiroid hormonlarının değerleri oldukça normalken sonradan tiroid yetmezliği sorunu ortaya çıkar.
belirgin olarak gözüken haşimato hastalığının belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir.
seste kalınlaşma ve değişiklik
vücutta sürekli yaşanan kramplar
aşırı derecede kilo alma
kabızlık ve hazımsızlık sorunu yaşama
sürekli yaşanan cilt kuruluğu
sürekli kendini yorgun hissetme sorunu
en ufak bir soğukta bile çok fazla üşüme ve titreme gibi belirtiler haşimato rahatsızlığın yaşayan kişilerde çok fazla kendini göstermektedir ancak belirtiler farklı rahatsızlıklarında sebebi olabileceği için kesinlikle bir doktora görünüp testlerinizi ve tiroid nodülü olup olmadığını anlamak için ultrason kontrolünüzü yaptırmanız gerekir.
bu belirtilerin dışında haşimato rahatsızlığı yaşayan kişilerde çok fazla saç dökülmesi ,depresyona girme, aşırı agresif bir kişiliğe bürünme, dikkat kaybı ,yüzde ve göz altlarında belirgin bir şişme meydana gelmesi ,ağır hareket etme ve unutkanlık bunun yanında adet düzensizliği ve dilde meydana gelen bir büyüme de görülebilir.
haşimeto rahatsızlığının çok ilerlediği dönemlerde ise cinsel istekte azalma ,uyku apnesi ,akciğer ve kalbin zarar görmesi ,göğüslerden süt akması gibi sorunlardan yaşanmaktadır.
bu rahatsızlık kadınlarda çok daha fazla görülmektedir.haşimato rahatsızlığı bağışıklık sistemi ile alakalı bir durumdur ve vücudun bağışıklık sisteminin kendi tiroidini yabancı bir cisimmiş gibi algılaması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

0

anti tpo hastalığının diğer adı haşimato hastalığıdır. bağışıklık sistemine zarar veren virüs, bakteri gibi şeylerin tiroid bezine yönlendirerek zarar vermesidir. son yıllarda çokça görülen bir hastalıktır. bu hastalık pek çok hastalığında habercisi olabilir. genellikle geç teşhis edilir.