0

işletmenin aslında bir finansal yapısının olduğunu görmekteyiz. özellikle baktığımız zaman sermaye miktarı ve bu sermayenin önemli olduğunu düşünüyorum. özellikle kaynağına bakıldığı zaman sermayenin özsermayesi yeterince önemli bir kaynaktır. genel olarak işletmenin sermaye yapısı bağlamında özsermaye dış kaynak sermayesi sabit sermaye ve işletme sermayesi gibi kavramların da bilinmesinde faydalıdır.
özsermaye: bir işletmenin faaliyete geçebilmesi işletme sahibi veya ortakları tarafından birtakım maddi harcamaların yapılması anlamına gelmektedir aslında. işletmede ortakların kendi kişisel varlıklarına ayırarak işletmeye tahsis ettikleri maddi ve maddi olmayan iktisadi değerlere işletmenin öz sermayesidir. öz sermayeye baktığımız zaman aslında finansman açıdan varlıklar toplamı ile borçlar toplamı arasındaki fark olarak görebilmekteyiz.
dış kaynak sermayesi: dış kaynak sermayesi deyince işletme sahip ve ortakların getirmeyip dışarıdan aktarılan finansman fonlarından oluşabileceğini görmüştüm. özellikle düz sermayeli belirli bir faiz karşılığında işletmenin dışındaki kişi ve kurum ve kuruluşlarda uzun vadeli krediler elde ediliyordu.
sabit sermaye: sabit sermaye baktığımız zaman tüketim için değil de kullanmak üzere uzun süreli olarak birden fazla üretim dönemlerine bağlanmış olduklarını gördük. özellikle işletmenin normal faaliyetlerinde paraya çevrilemeyen ve süreklilik arz eden sabit sermaye kalemlerinin olduğunu göstermektedir.
işletme sermayesi: işletme sermayesi değişir sermaye anlamına gelebilecek ve döner sermaye ve çalışma sermayesi de denilen işletme sermayesi nakit bir işletmenin normal faaliyet dönemi içinde nakde çevrilebilir veya kullanabileceğimiz iyi bilmemiz gerektiğini düşünüyorum. özellikle döner varlıklar toplamında kısa vadeli borçlar toplamı çıkarıldıktan sonra kalan miktar net çalışma sermayesi veya net işletme sermayesi gibi başlık altında toplanmalarıdır. aslında bakıldığı zaman işletmenin varlıklarını ve borçlarını ödemek ve yükümlülüklerini yerine getirmek için kullanılabileceğini gördük. bir güvenlik payı olup kredi kuruluşlar ve satıcıları için özel bir önem verdiklerini söylemişlerdir.